еко

Акустични панели от конопени обвивки и борови иглички

Снимка: Aotta Studio

"Екологичният подход и решаването на проблеми без да вредим на околната среда, с отговорност към природата и хората, това е нашата страст", споделят дизайнерите от студио Aotta. Руското трио се състои от Миша Репин, Таня Репина и Александър Болмат и се занимава с изследване и проектиране на екологични материали.

Най-новият им продукт е звукопоглъщащ, лек и биоразградим материал от конопени обвивки. Конопено семе е ценен хранителен продукт. В редица страни се произвежда в големи количества, но обвивките се използват рядко и се изхвърлят като отпадък.

Панелите от конопени обвивки са естествена порьозна мембрана, която спира звуковите вълни, регулира влажността и температурата в помещението, като създава уютно и здравословно пространство.

Свързващото вещество, с което са слепени обвивките, осигурява 100% биоразградимост на панелите и стабилност за дългосрочно използване в интериора. Панелите са незапалими и имат противогъбични свойства.

Дизайнерите запазват естествената форма на обвивките, която придава на повърхността интересен визуален и тактилен ефект.

Студио Aotta разработват и други акустични панели – те са направени от борови иглички и биоразградимо слепващо вещество. И в този случай триото използва суровина, която обикновено се третира като отпадък, за да създадат красив, екологичен и здравословен продукт за интрериора.

Снимки: Aotta Studio

Cъбития

Мисъл на деня