еко

Алтернативи на пластмасовите сламки за еднократна употреба

Снимка: bali-boo.com

Пластмасовите изделия за еднократна употреба са един от големите замърсители на околната среда. По тази причина Европейският парламент иска след 2020 г. да се забрани употребата на пластмасови чинии, чаши, кутии, прибори, сламки, клечки за уши и други, тъй като те представляват 70 % от всички отпадъци в Световния океан. 

Микропластмаса се открива в телата на много морски обитатели, както и в готварската сол. Чрез храната я поемаме и все още не знаем какви ще са последиците върху здравето ни. С малки промени в навиците си можем да намалим пластмасата, която ежедневно ползваме за кратко и изхвърляме. Да започнем със сламките, които имат красиви и практични алтернативи за употреба (поне) у дома и в офиса

Сламки от стомана

Предимството на тези сламки е, че са с изключително дълъг живот. Измиват се лесно на ръка или в миялна машина. Обикновено към тях се продава и малка четка за почистване. Могат да се стерилизират и използват интензивно, без това да промени качеството им. Съществуват различни модели - прави, извити, оцветени, със силиконови накрайници и т.н. 

Снимка: pxhere.com

Мисъл на деня