еко

Алтернативи на пластмасовите сламки за еднократна употреба

Снимка: bali-boo.com

Пластмасовите изделия за еднократна употреба са един от големите замърсители на околната среда. По тази причина Европейският парламент иска след 2020 г. да се забрани употребата на пластмасови чинии, чаши, кутии, прибори, сламки, клечки за уши и други, тъй като те представляват 70 % от всички отпадъци в Световния океан. 

Микропластмаса се открива в телата на много морски обитатели, както и в готварската сол. Чрез храната я поемаме и все още не знаем какви ще са последиците върху здравето ни. С малки промени в навиците си можем да намалим пластмасата, която ежедневно ползваме за кратко и изхвърляме. Да започнем със сламките, които имат красиви и практични алтернативи за употреба (поне) у дома и в офиса

Стъклени сламки

Стъклените сламки изглеждат много крехки, но всъщност са здрави. Красиви са и могат да бъдат намерени в най-различни цветове, като някои от тях са ръчно изработени.

Рядко се случва стъклена сламка да се счупи, докато се пие от нея. Спокойно може да разбърквате питието си, ударът в чашата няма да доведе до счупване. Ако обаче имате навик да дъвчете сламката си, има риск да нараните зъбите си. Като всички стъклени съдове и сламките имат дълъг живот, ако се грижим правилно за тях.

Обикновено могат да се мият на ръка и в миялна машина на висока температура. Следвайте инструкциите на производителя.

Снимка: Strawesome.com

Мисъл на деня