еко

Алтернативи на пластмасовите сламки за еднократна употреба

Снимка: bali-boo.com

Пластмасовите изделия за еднократна употреба са един от големите замърсители на околната среда. По тази причина Европейският парламент иска след 2020 г. да се забрани употребата на пластмасови чинии, чаши, кутии, прибори, сламки, клечки за уши и други, тъй като те представляват 70 % от всички отпадъци в Световния океан. 

Микропластмаса се открива в телата на много морски обитатели, както и в готварската сол. Чрез храната я поемаме и все още не знаем какви ще са последиците върху здравето ни. С малки промени в навиците си можем да намалим пластмасата, която ежедневно ползваме за кратко и изхвърляме. Да започнем със сламките, които имат красиви и практични алтернативи за употреба (поне) у дома и в офиса

Бамбукови сламки

Тези сламки са изработени от възобновяем източник. Използват се продължително време и са биоразградими. Почистват се на ръка, в миялна машина, могат да се стерилизират с вряща вода за няколко минути. С подходящи грижи се използват в продължение на години. Носят по-различно усещане от стоманените сламки, но животът им е по-кратък. В повечето случаи са ръчно изработени.

Снимка: bali-boo.com

Мисъл на деня