еко

Алтернативи на пластмасовите сламки за еднократна употреба

Снимка: bali-boo.com

Пластмасовите изделия за еднократна употреба са един от големите замърсители на околната среда. По тази причина Европейският парламент иска след 2020 г. да се забрани употребата на пластмасови чинии, чаши, кутии, прибори, сламки, клечки за уши и други, тъй като те представляват 70 % от всички отпадъци в Световния океан. 

Микропластмаса се открива в телата на много морски обитатели, както и в готварската сол. Чрез храната я поемаме и все още не знаем какви ще са последиците върху здравето ни. С малки промени в навиците си можем да намалим пластмасата, която ежедневно ползваме за кратко и изхвърляме. Да започнем със сламките, които имат красиви и практични алтернативи за употреба (поне) у дома и в офиса

Силиконови сламки

Качествените сламки, изработени от хранителен силикон, не съдържат BPA, фталати, олово, кадмий, живак и други вредни канцерогени, които свързваме с пластмасовите сламки. Освен това силиконът е много стабилен материал и не отделя химикали, когато е изложен на температурни колебания, както се случва при пластмасата и някои метални покрития. Сламките от силикон са гъвкави и многоцветни. Почистват се на ръка или в миялна машина, могат да се стерилизират с вряща вода за няколко минути.

Снимка: softystraws.com

Cъбития

Мисъл на деня