еко

Алтернативи на пластмасовите сламки за еднократна употреба

Снимка: bali-boo.com

Пластмасовите изделия за еднократна употреба са един от големите замърсители на околната среда. По тази причина Европейският парламент иска след 2020 г. да се забрани употребата на пластмасови чинии, чаши, кутии, прибори, сламки, клечки за уши и други, тъй като те представляват 70 % от всички отпадъци в Световния океан. 

Микропластмаса се открива в телата на много морски обитатели, както и в готварската сол. Чрез храната я поемаме и все още не знаем какви ще са последиците върху здравето ни. С малки промени в навиците си можем да намалим пластмасата, която ежедневно ползваме за кратко и изхвърляме. Да започнем със сламките, които имат красиви и практични алтернативи за употреба (поне) у дома и в офиса

Пластмасови сламки за многократна употреба

Пластмасовите сламки за многократна употреба също са алтернатива на еднократните, но трябва да се подбират внимателно и да се избира пластмаса без фталати. Въпреки това рискът от отделяне на химикали при температурни колебания остава.

Предимство на тези сламки е, че са евтини и в най-различни цветове и шарки. Не са най-екологичното решение, но със сигурност са по-добър избор от сламките за еднократна употреба. Почистването им не е по-различно от това на останалите сламки за многократна употреба.

Снимка: pxhere.com

Cъбития

Мисъл на деня