еко

Кърменето е екоЛогичен избор

Снимка: pxhere.com

Световната седмица на кърменето (1 - 8 август) тази година е под мотото "Да подкрепим кърменето за по-здрава планета". Кърменето e свързано с по-здрави майки и бебета, по-малко изхвърлени отпадъци, по-малко парникови газове и грижа за околната среда.

Кърменето е екоЛогичен избор, защото:

1. Кърмата е "естествена, възобновяема храна", която не само се грижи за оптималното развитие на бебето, но е напълно безопасна за околната среда.

2. Кърменето е свързано с намален риск от боледуване както в ранна възраст, така и в зряла. Кърмените хора боледуват по-рядко от диабет, сърдечно-съдови заболявания, алергии и астма и др.

3. Кърменето има редица ползи за здравето на майката. Помага й да се възстанови по-бързо след раждане и да изгради стабилна връзка с бебето си. Кърменето е свързано с понижен риск от развитие на рак на гърдата и рак на матката.

4. Не е необходимо електричество за производството на кърма и не се изисква никакво гориво за транспортирането й, тя е доставена до потребителя без замърсяване, опаковки и каквито и да е отпадъци.

5. Производството и употребата на адаптирано мляко генерират емисии на парникови газове, които ускоряват глобалното затопляне и довеждат до замърсяване и токсични емисии от изхвърлянето на отпадъците.

6. 720 450 тона адаптирано мляко продадени за година в 6 азиатски държави генерират почти 2.9 милиона тона парникови газове. Това е равностойно на повече от 1 милион тона отпадъци, изхвърлени на сметищата.

7. Необходими са повече от 4000 литра вода за производството на 1 кг. адаптирано мляко. Изразходването на подобен ресурс е задължително тогава, когато детето не може да бъде хранено с майчино мляко. Но е важно да знаем колко струва това.

Ако имате нужда от помощ или подкрепа по време на кърмене, може да се обърнете към консултантите на Национална асоциация "Подкрепа за кърмене".

Мисъл на деня