еко

Мостове за животни

По света отдавна съществува практика да се строят Екодукти (Ecoducts). Зелените съоръжения позволяват на представителите на животинския свят да преодоляват безопасно препятствията, създадени от човека.

Най-често става дума за магистралите, които грубо разкъсват дивата природа и пречат на животните на преминат от другата страна на пътя в търсене на нови територии и храна. Мостове или надлези, подлези или тунели, виадукти, земноводни тунели, рибни стълби, зелени покриви…, са само малка част от съоръженията, които трябва да включим в понятието „Екодукт”.

Първият мост за диви животни е построен през 1950 г. във Франция. Холандия, Швейцария, Германия, САЩ, Канада, Япония са страните, които са другите пионери в популяризирането и прилагането на тази зелена идея. Днес екодукти има по целия свят, като броят им става все по-голям. Холандия служи за пример. В страната на лалетата са построени повече от 600 тунели, монтирани под главни и второстепенни пътища. Така холандците за няколко години успяват значително да увеличат популацията на застрашения от изчезване европейска язовец. Най-дългият екодукт също се намира в Холандия. Той е разположен близо до град Кралио, дълъг е 800 метра и обхваща магистрала, жп линия и голф игрище.

Banff National Park, Alberta, Canada. Photograph via Izismile.
Предстоящи събития

Мисъл на деня