еко

Уединение сред дърветата

Гора, спокойствие, уединение, свежи плодове и зеленчуци - това привлича семейна двойка в японски летен курорт. Тяхното желание е да имат вила, в която да почиват през уикенда и да се наслаждават на продукти от биологичното земеделие в района. Възлагат проектирането й на дизайнера Хироши Накамура (Hiroshi Nakamura).

Парцелът, върху който е разположена вилата, се намира в гората и собствениците държат да спасят от изсичане колкото се може повече дървета. Накамура намира решение на този проблем с раздвижен архитектурен план, който се съобразява с терена.

Вилата е с обща площ от над 180 квадратни метра и е издигната между дърветата. Пирамидалните форми, които Накамура избира, спасяват от изсичане част от клоните. Кубичните форми налагат или ниски тавани, които не стигат до короните на дърветата, или изсичане на част от тях.

Формата на постройката прилича на няколко палатки, разположени една до друга. Силните скосявания от една страна позволяват таваните да са високи и в интериора да прониква повече естествена светлина, а от друга намаляват обема на помещенията с една трета, което има силно отражение върху климатизацията.

Крайният резултат е вила, сгушена ненатрапчиво сред дърветата, която предлага уединение и близък контакт с природата.

Да разгледаме!

Източник: nakam.info / Снимки: Koji Fujii / Nacasa and Partners Inc.

Мисъл на деня