Събития

Лекция-пърформанс на Лъчезар Бояджиев

август
03
МЯСТО
София
НАЧАЛЕН ЧАС
19:30

Лекция-пърформанс на Лъчезар Бояджиев ще се състои в понеделник, 3 август, от 19:30 часа в Гьоте-институт България - двор, вход откъм стълбите към ул. "Московска".

ВНИМАНИЕ: от съображения за сигурност местата са силно ограничени и е необходимо предварително записване тук

Лъчезар Бояджиев: "Лекцията-пърформанс ще проблематизира т.нар. "не-колониална периферия" на Европа във формата на слайд-разказ за една човешка връзка – виртуално и професионално, но много лично съ-отношение, което "прекосява" гигантски разстояния във времето и историята, културата, географията, езика, събития и действия в периода 2008-2018г., чак до наши дни.

В края лекцията ще се ангажира с актуалния дебат за паметниците, както и с някои пост-колониални с/у не-колониални човешки настройки, грижи и ПТС-мрънкане." 

Събитието е второ от поредицата на Гьоте-институт с лекции-пърформанси на артисти и куратори. Поредицата цели да представя експериментални дискурсивни формати и да насърчава смесването на различни артистични и теоретични практики.

Първото събитие от поредицата беше с Десислава Димова, запис от нейната лекция-пърформанс, както и на всички предстоящи лекции, може да се види в Youtube-канала на Гьоте-институт тук

---

Лъчезар Бояджиев е роден 1957 г. Живее и работи в София. Завършил е Националната художествена академия в София през 1980 г. Един от най-известните съвременни български художници, в работата си той се интересува от лични интерпретации на обществени процеси, от интеракцията между частно и публично, от градската визуалност и от света днес, разположен между утопията и дистопията.

Неговата медия са инсталацията, фотографията, рисунката, обектът, текстът, видеото и перформативните лекции. Някои избрани изложби на автора са: индивидуалните "Уютни дистопии", галерия Sariev Contemporary, Пловдив (2018); "Лъчезар Бояджиев. Sic transit media mundi /Настоящето е прекалено късо и доста тясно/", СГХГ, София (ретроспектива) (2018); "Места на мъдростта", Галерия ИСИ-София (съвместно с Отворени изкуства – Пловдив, 2016); "Не съм библиотечен художник", SALT, Истанбул (2013); "Художник в депото" от серията "Другото око", СГХГ, София (2010); груповите през 2016-17 "Economize", Музей "Лудвиг", Будапеща и "Симптоми на обществото", Гуангдонг (Гуангжоу) и Жежианг (Жежианг Шенг) Музеи за изкуство, Китай; през 2016 "Студен вятър от Балканите", Музей "Пера", Истанбул; "С главата надолу: домакинстване на критиката", Музей за съвременно изкуство, Белград и "Ниско-бюджетни утопии", Модерна галерия, Любляна; през 2015 "Наопаки", Градска галерия, Любляна; "Граматика на свободата", Музей за съвременно изкуство "Гараж", Москва и "Изкуство за промяна", СГХГ, София; през 2014 "Несъгласие", ЦСИ "Баня Старинна", Пловдив; през 2013 "Икономика и изкуство", MOCAK, Краков, Полша; през 2012 "Най-добрите времена, най-лошите времена", 1-во биенале, Киев и "Окото само себе си никога не вижда", 2-ро биенале, Екатеринбург, Русия; и през 2011 "Глобалното съвремие", Център за изкуство и медии (ZKM), Карлсруе, Германия.

Авторът е член-основател на ИСИ-София.

Виж още:
август
20

Изложба Win/Lose в Гьоте-институт

Гьоте институт, София
Марияна Василева и германският художник Отьорг А.К. с обща изложба в Гьоте-институт
септември
11

"Мулан" идва в кината на 11 септември

България
Този септември в българските кина ще можем да се насладим подобаващо на дългоочакваната игрална...
декември
11

"Свободен играч" от декември в кината

България
Какво, ако светът около нас беше видеоигра? Ако настъпи време, в което трябва да определяме...
ноември
28

Андре Рийо се завръща през ноември в София

"Арена Армеец", София
Холандският "Крал на валса", който направи класическата музика достъпна до всички, ще доведе...
септември
29

Нина Николина с премиера на "Традиции"

Бургас
Нина Николина и "Магическите гласове" възкресяват традицията на народната песен
октомври
18

Синелибри под мотото "Възпитание на чувствата"

България
Шестото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри ще се състои в интервала 18...
октомври
24

Дейвид Гарет с концерт през октомври 2021

София
След невероятния успех в 14 държави, от родната Германия до държави като Италия, Полша, Турция и...
септември
25

#НавънКъмСебеСи с новите лица на българската театрална сцена

София
Избраните монолози на актьорите от класовете на доц. Пенко Господинов, проф. Стефан Данаилов и...
юни
19

Видео инсталацията "Альоша и котката"

Габрово
На габровската премиера публиката ще се срещне и с авторите – Камен Стоянов и Катарина...
Cъбития

Мисъл на деня