Събития

Карикатурен салон 2020 в Музея на хумора и сатирата

октомври
От
23
януари
До
31
МЯСТО
Габрово
НАЧАЛЕН ЧАС
18:00

На 23 октомври Музеят на хумора и сатирата представя Карикатурен салон 2020 - традиционно есенно събитие с фокус върху карикатурата. Той включва три изложби с над 280 творби – 45.

Национална изложба на карикатурата и самостоятелните юбилейни изложби на карикатуристите Любомир Михайлов и Светлин Стефанов. Вернисажът ще започне в 18:00 часа в зала 5.

Изложбите могат да бъдат разгледани до края на януари 2021. За първи път официалното откриване и награждаване на Националната изложба на карикатурата ще е в Габрово.

Пандемия по време на Карикатура би било добро заглавие за житието на 45-тата Национална изложба на карикатурата, но по-скоро е обратното. От Първоаприлски най-големият форум на ироничната графика мутира в Късноесенен, но за сметка на това напълно дезинфекциран, дистанциран (204 км) и дисциплиниран, т.е. маскиран, се появи изненадващо за първи път на официална церемония по награждаване в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Съюзът на българските художници съвместно с домакина-музей в Габрово, напук на Ковида, по формула 20 20, организира по една антивирусна система 38 български карикатуристи със 145 ПиСиаР творби в залите на култовата сграда.

Шестчленно жури, съставено от водещи художници и специалисти оцени работата на повечето от активните българските карикатуристи, изпратили свои творби за форума.

По традиция във вечерта на откриването, ще бъдат връчени и осем отличия, които са: голяма награда на СБХ, награда на секция "Карикатура", награда на Столична община на името на Доню Донев, награда на Музея на хумора и сатирата, приз "Хриле и копита", награда на клуб "Жарава", Община Кубрат, награда на Български Червен кръст, диплом "Хонорис Меншън".

В рамките на 45. Национална изложба на карикатурата Музеят на хумора и сатирата и секция "Карикатура" на СБХ отдават специална почит към четирима големи карикатуристи, които вече не са сред нас – Велин Андреев, Иван Кутузов – Кути, Стоян Дуков и Фико Фиков, с 25 оригинални творби от колекцията на Музея.

Тази година Любомир Михайлов отбелязва своя 70-ти рожден ден с изложбата "7:0 за карикатурата", която включва 50 карикатури.
Любомир Михайлов

Съвсем наскоро и карикатуристът Светлин Стефанов навърши 60 години. Публиката ще се наслади на 30 негови карикатури и 30 малки сатирични пластики в изложбата "30 + 30".

На 24 октомври от 11:00 часа ще се проведе детското творческо и образователно ателие "В света на карикатурата". Негов водещ ще бъде Любомир Михайлов – едно от големите имена в българската карикатура , който ще сподели с малките таланти богатия си опит.

Виж още:
ноември
05

Бляскав оперен гала спектакъл със солистите на Болшой театър

НДК, София
Бляскавият оперен гала спектакъл със звездните солисти на Болшой театър с нова дата - 5 ноември...
март
12

Соня Йончева празнува премиерата на нов албум

България
От 12 март новият албум на Соня Йончева Rebirth е по музикалните магазини и...
декември
01

Включи се в "Купата на героите"

България
Тази година най-голямата платформа за правене на добро в България - TimeHeroes.org, постави...
юли
16

Vola open air с ново издание през 2021 година

България
Известни са вече датите за осмото издание на музикалния фестивал Vola open air 2021, който...
октомври
24

Дейвид Гарет с концерт през октомври 2021

София
След невероятния успех в 14 държави, от родната Германия до държави като Италия, Полша, Турция и...
юли
11

Wardruna с концерт в България през 2021 г.

Пловдив
Норвежката фолк/ембиънт банда Wardruna, чийто фронтмен Einar Selvik е композитор за саундтрака на...
август
31

Соня Йончева и Пласидо Доминго с Гала концерт в сърцето на София

София
Събитието ще се състои на 31 август пред катедралния храм "Свети Александър Невски", днес...
февруари
12

Портрети, автопортрети и шаржове в Музея на хумора и сатирата

Габрово
Възможно ли е да видите на едно място Чудомир, Алеко Константинов, Радой Ралин, Тодор Колев,...
Cъбития

Мисъл на деня