Събития

"Изкуство и политика" в Гьоте-институт

ноември
21
МЯСТО
София
НАЧАЛЕН ЧАС
14:00

В предпоследната събота на ноември Гьоте-институт ще предложи още две събития от програмата "Изкуство и политика". Те започват в 14:00 ч. с онлайн семинар с участието на философа Боян Манчев и философката и професорка от университета в Гисен, Гемания – Бояна Кунст.

Програмата ще продължи на живо и онлайн с лекция-пърформанс на Войн де Войн – авторски проект, създаден по повод изложбата "Изкуство и политика" и за пространството на галерия "Структура".

В края на октомври в галерия "Структура" се откри изложбата "Изкуство и политика: конфронтации и съжителства" с произведения на едни от най-големите имена на германското изкуство на 20-ти век – Ото Дикс, Йозеф Бойс, Герхард Рихтер, Хана Хьох и Гюнтер Юкер.

Изложбата с творби от колекцията на ifa – Германския институт за межуднародни отношения е съпътствана и от паралелна програма, организирана от Гьоте-институт.

Тази събота, 21 ноември, предстоят два от големите акценти в програмата "Изкуство и политика". Първото събитие е с участието на едно от най-ярките имена на философията и теорията на пърформанса – Бояна Кунст.

Тя се занимава с философия и драматургия, изнасяла е лекции в университети в цяла Европа, има редица публикации и книги, а в момента е ръководителка на международната магистърска програма "Хореография и пърформанс" в университета в Гисен – едно от най-важните средища за съвременен танц и пърформанс в Германия, а и в международен план.

В програмата "Изкуство и политика" тя ще се включи с лекция, в която ще говори за понятието "грижа" през призмата на феминистката теория.

Нейното участие е съпроводено от лекция и последваща дискусия с Боян Манчев – добре познат в България, Европа и Япония със своите философки трудове и артистична работа с колектива "Метеор", на който е съосновател. В лекцията си Манчев ще обърне внимание на понятието за революция и революционно изкуство.

Лекциите на двамата философи ще се проведат онлайн на английски език и с безплатен достъп на живо на 21 ноември от 14:00 ч. в YouТube канала на Гьоте-институт тук, след което двамата ще влязат в разговор, в който и публиката ще може да се включи с въпроси.

Вечерта на 21 ноември ще завърши със събитие на живо, започващо в 18:30 ч. – пърформансът "Анна – палиндром на поведение" на Войн де Войн, който е не само едно от най-ярките присъствия в българското съвременно изкуство и пърформанс в момента, но и основател на пространството "Етер" в София и на фестивала "Sofia Art Week".

Специално за изложбата "Изкуство и политика" и за пространството на галерия "Структура" той създаде пърформанс, в който се занимава с темите за историята и междупоколенческата травма, изхождайки от собствената си биография и примера на баба си Анна, която заради политическите си възгледи завършва в затвора през 30-те години на миналия век.

Събитието в галерия "Структура" е със силно ограничен капацитет, но ще бъде излъчвано на живо в YouТube канала на Гьоте-институт тук.

Виж още:
декември
01

Включи се в "Купата на героите"

България
Тази година най-голямата платформа за правене на добро в България - TimeHeroes.org, постави...
април
16

Веско Ешкенази: 50 - Юбилеен концерт

Зала 1 на НДК, София
На 4 юни 2020 година, виртуозът Веско Ешкенази ще застане на сцената на Зала 1 на НДК в гр....
октомври
24

Дейвид Гарет с концерт през октомври 2021

София
След невероятния успех в 14 държави, от родната Германия до държави като Италия, Полша, Турция и...
декември
01

Фондация „Нашите недоносени деца“ осигурява безплатен достъп до ценни видео ресурси

България
Фондация "Нашите недоносени деца" осигурява безплатен достъп до ценни видео ресурси с водещи...
юли
16

Vola open air с ново издание през 2021 година

България
Известни са вече датите за осмото издание на музикалния фестивал Vola open air 2021, който...
ноември
19

"Извисяване" - сборна изложба живопис и пластика

Варна
"Извисяване" е сборна изложба живопис и пластика, която може да разгледате в...
ноември
05

Бляскав оперен гала спектакъл със солистите на Болшой театър

НДК, София
Бляскавият оперен гала спектакъл със звездните солисти на Болшой театър с нова дата - 5 ноември...
октомври
23

Карикатурен салон 2020 в Музея на хумора и сатирата

Габрово
Пандемия по време на Карикатура или Карикатура по време на Пандемия
декември
11

"Свободен играч" от декември в кината

България
Какво, ако светът около нас беше видеоигра? Ако настъпи време, в което трябва да определяме...
Cъбития

Мисъл на деня