Събития

Международна графична изложба - 14-то издание

януари
От
21
февруари
До
15
МЯСТО
Варна
НАЧАЛЕН ЧАС
16:00

За 14-та поредна година Арт Галерия Le Papillon, по традиция през януари, среща почитателите на графичното изкуство в малък и голям формат както със селекция от наградени творби, така и с последните произведения на обичани, утвърдени, награждавани, а и млади художници, изразяващи се със средствата на графиката, на рисунката с игла, щихел, молив, в черно бели нюанси или в цветна литография и акварел.

Развивайки и обновявайки традицията, наред със старите техники като офорт, литография, суха игла, мецотинто, акватинта, гравюра върху дърво, във всяко издание включваме рисунки с акварел, туш, молив, сангин. Отдаваме внимание и на съвременните и електронни технологии, навлизащи в изкуството с представянето на анимирани интерпретации по графики, дигитална графика.

Заповядайте на вернисаж на 21.01.2021 г. /четвъртък/. от 16 ч. до 19 ч., когато ще бъде дадено началото на ежегодната международна графична изложба.

От 21-ти януари до 15-ти февруари 2021 г. в пространството на галерия Le Papillon ще ви покажем високо професионално изпълнени графики и произведения, подбрани от голям брой творби на автори на световно ниво с високи рисувачески умения, всички отличени с повече от една награди в международни престижни форуми в техниките:

офорт, литография, суха игла, мецотинто, акватинта, мек лак, гравюра върху дърво, гравюра върху плексиглас и мед, зийбдруг, а също и монотипия, рисунка с туш и перо.
Черно и бяло тържество на нюансите и дълбочина на чувства, пространство, детайл е майсторски предадено чрез различни техники.

Различни са и пластичните и стилови подходи на всеки автор, а това дава широта и пъстрота на експозицията. Представени са няколко поколения творци, не само от различни държави, но и от различни континенти, което дава на зрителя възможност на малко по площ пространство да се докосне до изключителна смесица от култури, светогледи и убеждения, а това със сигурност обогатява всяка душевност и остава траен спомен, стимулира въображението.

В това издание продължаваме да следим следващите творби от цикъла алграфии на Живко Мутафчиев, преди предстоящото им представяне във Франция, вдъхновени от темата от произхода на живота и вселената, които показахме за първи път в миналите издания на "Из колекциите".

Ще покажем и няколко от последните творби на добре познатият в графичния свят Робърт Баръмов. Носителят на Хердерова награда – проф. Стоимен Стоилов ще ни зарадва с офорти от цикъла му "По Робърт Бърнс", няколко графики , изпълнени в техниката мецотинто, които следим от миналогодишни издания на изложбата, а наред с тях отново е подготвил и няколко акварела с любимите си "театрални" сюжети, този път с доза морско настроение.

За пръв път пред публика ще представим рисунки с туш и акрил на Христо Христов, както и рисунки с молив на Кънчо Кънев. С невероятното си майсторство, минимализма и лиричността в изказа си Милко Божков ни пренася в тишината на природата с любимите си пейзажи с двете си рисунки с креда и акварелни бои.

В изложбата са включени и последните екземпляри от цикъла State на Онник Каранфилян, както и няколко провокативни графики на Калоян Илиев – Кокимото. Представяме и графики със съвременно и модерно звучене като последните литографии от цикъл Animals на Еди Баръмов, получил наградата за млад автор на графичното биенале в Македония.

За радост на почитатели участва и Велико Маринчевски, разпознаваем със своите природни "картини", както и с най-новите си рисунки Цветан Казанджиев, носител на редица награди за живопис и графика, включително от изданието от 2020 г. на Балканско Квадринале в Стара Загора.

Специално за изложбата Андриан Бекяров и Атанас Мацурев ще зарадват почитателите си с нещо различно – графики, изпълнени в техниката суха игла. За първи път в изложбата участие има проф. Иван Димов, чийто акварели внасят колорит и яркост в преобладаващата черно-бяла графична гама, също както и цветните гравюри на Георги Лечев от добре познати и характерни за автора цикли, следен от редица колекционери.

В изложбата са включени както нови, непоказвани графики и рисунки на награждавани творци по покана на галерия Папийон, така и селектирани творби от колекциите на двете фондации за разпространение и популяризиране на графичното изкуство в България - Фондация "Асоциирани Свободни Изкуства" и "Международен Екслибрис Център", част от Световната организация "FISAE."

Голяма част от творбите за първи път се представят пред българска публика. Изложбата представя актуалното състояние на малко-форматната графика в независимата световна система от артистични и колекционерски дружества, свързани с книгата, илюстрацията и екслибриса, от една страна.

От друга - галерията си поставя специфичната цел да загатне за съобразената с нуждите на репрезентативните пространства трансформация на традиционния графичен образ.

Графичното изкуство представлява необятно богатство от разнообразие, което чрез своята наситеност на информация, малки детайли, наслагване на образите и многообразие може да изпълни сетивата и да провокира нови асоциативни представи. За да е наистина пълноценно преживяването от съприкосновението с този тип изкуство е много важно не просто да се представят определен брой творби в изложба, а предварителната селекция на участващите графики да е обмислена и прецизна.

Убедени в силата на творчеството да приобщава нови и да събира стари приятели на изкуството, в арт пространството на Галерия Le Papillon ще представим произведения на следните автори:

Андриан Бекяров, Атанас Мацурев, Велико Маринчевски, Георги Лечев, Диана Стоилова, Димитър Тумбалов, Еди Баръмов, Едуард Пенков, проф. Иван Димов, Иван Стратиев, Живко Мутафчиев, Калоян Илиев – Кокимото, Кънчо Кънев, Милко Божков, Невена Вълчева, Онник Каранфилян, Петър Великов, Петър Чиновски, Роберт Баръмов, проф. Стоимен Стоилов, Христо Христов, Цветан Казанджиев, Юлиян Йорданов от България.

Може да видите също така творбите на автори от Беларус, Белгия, Германия, Италия, Полша, Русия, Словакия, Словения, Турция, Латвия, Китай, Украйна, Чехия и Япония: Алексей Федоренко, Айрат Терегулов, Владимир Зуев, Васил Фенчак, Владислав Квартални, Генади Вересчагин, Генади Плугачевски, Джони Ман, Евгения Тимушенко, Еркин Кескин, Игор Пячка, Йохан Кублик, Карел Демел, Карло Пола, Константин Калинович, Кацунори Хаманиши, Лариса Грачикова, Ли Ги, Мариан Камачек, Мария Тучели, Мартин Байенс, Масао Охба, Мирослав Кнап, Миширо Хироко, Олек Денисенко, Олдрих Кулханек, Петер Аугустович, Петер Кочак, Рената Шефер-Симликова, Роберт Анчувич, Роман Романишин, Роман Сустов, Сергей Тюканов, Такао Сано, Уанг Куи, Феликс Карол, Хелвик Паулау, Хасип Пекташ, Хсиао Минг, Хуанг Сенг-Хсун, Шен Вей, Юрий Ноздрин, Юрий Яковленко.

Виж още:
юли
11

Wardruna с концерт в България през 2021 г.

Пловдив
Норвежката фолк/ембиънт банда Wardruna, чийто фронтмен Einar Selvik е композитор за саундтрака на...
ноември
05

Бляскав оперен гала спектакъл със солистите на Болшой театър

НДК, София
Бляскавият оперен гала спектакъл със звездните солисти на Болшой театър с нова дата - 5 ноември...
октомври
24

Дейвид Гарет с концерт през октомври 2021

София
След невероятния успех в 14 държави, от родната Германия до държави като Италия, Полша, Турция и...
юли
16

Vola open air с ново издание през 2021 година

България
Известни са вече датите за осмото издание на музикалния фестивал Vola open air 2021, който...
декември
01

Включи се в "Купата на героите"

България
Тази година най-голямата платформа за правене на добро в България - TimeHeroes.org, постави...
март
12

Соня Йончева празнува премиерата на нов албум

България
От 12 март новият албум на Соня Йончева Rebirth е по музикалните магазини и...
февруари
12

Портрети, автопортрети и шаржове в Музея на хумора и сатирата

Габрово
Възможно ли е да видите на едно място Чудомир, Алеко Константинов, Радой Ралин, Тодор Колев,...
август
31

Соня Йончева и Пласидо Доминго с Гала концерт в сърцето на София

София
Събитието ще се състои на 31 август пред катедралния храм "Свети Александър Невски", днес...
Cъбития

Мисъл на деня