Събития

Концерт на Плевенската филхармония и маестро Йордан Камджалов

февруари
12
МЯСТО
Зала "България", София
НАЧАЛЕН ЧАС
17:30

На 12 февруари (петък), от 17:30 и 20:00 часа в зала "България" почитателите на класическата музика ще могат да се докоснат до поредната вечер, създадена от Плевенската Филхармония заедно с маестро Йордан Камджалов и специалното участие на актрисата Деси Тенекеджиева.

Не за първи път Плевенската филхармония подава ръка на младостта и таланта. Публиката ще има възможността да се наслади на изумителните млади творци - лауреати на Фондациите "Стоян Камбарев" и "Йордан Камджалов":

Лора Маркова - цигулка

Георги Димитров- Жожо-китара

Сара Чакърова - маримба

Сион Найман - виолончело

Мария Славова - сопран

Всички те са сред най-изявените млади музиканти в областта си и носители на редица елитни международни отличия. Номинирани или носители на най-престижния приз за млади таланти в България - Наградата за Полет в Изкуството "Стоян Камбарев".

Една от специалните им награди по време на годишната Церемония на едноименната Фондация, чийто председател и вдъхновител е Деси Тенекеджиева, беше участието им в този прекрасен музикален проект, под диригентската палка на маестро Йордан Камджалов.

В началото на тази година и четиримата даровити инструменталисти получиха поредното признание - номинацията им за "Млад музикант на годината 2020" на предаването "Алегро Виваче" на БНР.

В спектакъла специално участие ще вземе актрисата Деси Тенекеджиева, която ще потопи публиката в магията на любовта, чрез избрани поетични мисли.

Повече за събитието:

Под диригентството на Йордан Камджалов, Плевенската филхармония ще изпълни Симфония No.2 за струнен оркестър в ре мажор от Феликс Менделсон. Благодарение на оригиналната концепция на диригента, публиката ще има възможността да чуе за първи път Четирите годишни времена от Антонио Вивалди в изпълнение на маримба, чело, и китара, освен на цигулка.

Сопраното Мария Славова ще претвори песента на Солвейг по драматичната поема на Ибсен - "Пер Гинт" от Едвард Григ. Пори песента на Солвейг по сюитата :ат разходките в парка.

Да интерпретира мащабни творби от Чайковски, Брамс, Орф, Стравински, Вагнер, Малер, Хиндемит или Брукнер е често явление, в професионалния живот на маестро Йордан Камджалов.

Крупните форми - опера, меса, симфония, кантата, реквием и др., са предпочитани от него, а публиката винаги е прикована от забележителното му сценично присъствие, прочит, дълбочина и сила на внушението.

Специалистите не пестят позитивните си оценки: "едва ли има стил и музикална композиция, която не може да бъде претворена по разтърсващ начин от този невероятен талант", "високо и изискано художествено ниво" или "Камджалов оформя всяка фраза до пълното й съвършенство"…

Билетите са налични в мрежата на Ивентим и на касата на зала "България".

Виж още:
ноември
05

Бляскав оперен гала спектакъл със солистите на Болшой театър

НДК, София
Бляскавият оперен гала спектакъл със звездните солисти на Болшой театър с нова дата - 5 ноември...
Cъбития

Мисъл на деня