Д-р Оз: 10 лесни съвета за здравословен живот

  • Сподели:
Д-р Оз: 10 лесни съвета за здравословен живот

Вярвам, че здравословния начин на живот трябва да се превърне в навик, казва д-р Оз, директор на Института по сърдечно-съдова медицина в New York-Presbyterian Hospital и водещ на телевизионно шоу. Така автоматично ще правите това, което е добро за вас, допълва той. 

Ето някои от любимите тайни на д-р Оз, гарантиращи по-здравословен живот: 

1. Раздвижете се! 

Сутринта е най-доброто време за тонизираща йога-тренировка, която включва навеждане напред и надолу, протягане към тавана и лицеви опори, казва д-р Оз, който посвещава седем минути за йога всяка сутрин. Тя помага за съсредоточаване на ума и увеличава прилива на адреналин.

2. Направете 10 000 стъпки

Ходенето повишава настроението, закалява сърцето (най-добрият начин да го поддържате във форма) и дори може да помогне за намаляване на желанието за храна. Носете крачкомер и се стремете да направите най-малко 10 000 крачки на ден, включително една енергична 30-минутна разходка или три 10-минутни разходки.

3. Почиствайте с конец зъбите си

Когато се грижите за зъбите и венците, това е добре не само за устата ви. Неподдържаните венци могат да разпространяват бактерии в кръвния поток и да доведе до възпаление и сърдечни заболявания. Д-р Оз не излиза от къщи сутрин, без почистване с конец. Той също така препоръчва използване на ултразвукова четка за зъби.

4. Консумирайте омега-3 мастни киселини от риба или растения

Мастните киселини от студеноводни риби като сьомга, скумрия и херинга помагат да се поддържа оптимални нива на HDL (добър) холестерол, и по-нисък LDL (лошия) холестерол. Но ако не ти се яде риба, може да си набавяш омега-3 от водорасли или подходящи хранителни добавки и ядки, които съдържат същите омега-3 като рибено масло.

5. Пийте много вода (ако е от чешмата – само филтрирана)

Много хора объркват глада и жаждата, карайки ги да ядат, когато са жадни. Решението: пийте студена вода - тя утолява жаждата, помага ви да се чувствате сит и поддържа тялото ви в пълен работен капацитет.

6. Приемайте мултивитамините на две части

За да се получи постоянен прием на витамини и минерали през целия ден, вземете половината от мултивитамините заедно със закуската, а другата половина – с вечерята. Не ги вземе точно преди да си легнете, защото витамините B може да нарушат съня ви.

7. Откажете се от захарта

Бялата захар и фруктозния сироп нямат почти никаква хранителна стойност, а прекалената им консумация увеличава риска от затлъстяване, сърдечни заболявания и дори депресия. Носете със себе си ябълки, моркови и ядки, така че сте подготвени, когато огладнеете. Не употребявайте енергийни закуски и напитки, те не предоставят същата хранителна енергия като пресните плодове и храни.

8. Накарайте телевизията да работи за вас

Ако решите да гледате телевизия, трябва и да се упражнявате, докато гледате. Д-р Оз обича да тренира на бягащата пътека, докато се наслаждава на телевизионното шоу, но тренира също и с леки 3-килограмови гири или дори с ходене на място, което е много по-добре, отколкото просто да си седи.

9. Наспете се

Спането по-малко от седем часа през нощта, предизвиква по-високи нива на хормона на стреса кортизол, което може да доведе до увеличаване на теглото и депресия. В по-натоварените си дни, д-р Оз заключва вратата на кабинета си и си взима по 20 минути дрямка. Нямате време за това? 

Може да заспите по-лесно през нощта, като изключите телевизора и компютъра поне един час преди лягане – техните ярки светлини заблуждават тялото ти да стои будно и затрудняват заспиването.

10. Правете добро! 

Един от най-добрите начини за борба със стреса в живота ви е да направите нещо добро за някой друг - акт на любов или щедрост.

Бонус! Направете си медицински тестовете дори да нямате нужда. Когато д-р Оз навърши 50 години миналото лято, той самият си направи един необичаен подарък: колоноскопия. Ако не беше заради моето шоу може би щях да го отложа, спомня си той. 

"Но аз знаех, че трябва да дам добър пример. Бях доста самоуверен, мислех, че всичко ще бъде перфектно", споделя той. Но беше изненадан неприятно - оказа се че има раков полип.

Неговият лекар му предписа лечение и наблюдение за три месеца и последващи прегледи на всеки три до пет години. Въпреки че изглеждам и се чувствам здрав, това не значи, че трябва да пренебрегвам тестове за холестерол, кръвно налягане и колоноскопия, казва д-р Оз.

Източник: healthcommunities.com / magazinbilka.com

Д-р Оз: 10 лесни съвета за здравословен живот

Д-р Мехмет Оз с жена си Лиза. Оз е роден през 1960 г., той е от смесен турско-американски произход. Автор е на редица книги, а здравното му телевизионно шоу Тhe Dr. Oz Show е едно от най-рейтинговите предавания отвъд Океана. Снимка: David Shankbone