Коледни медени бисквити

  • Сподели:
Коледни медени бисквити

Йоли от "Вкусно с Йоли" предлага рецепта за медени бисквити, които са личен, красив и много сладък подарък, който може да приготвите за Коледа. Вижте как:

Коледа наближава, което ни напомня, че идва времето на малките сладки подаръци. Няма нищо по-хубаво от това да направиш нещо сам, а не просто да притичаш до магазина и да го купиш. Вложил си любов, старание, търпение и лично творчество. А това наистина не се купува.

Скъпоценен подарък е да получиш ръчно нарисувани бисквити.

Рецепта за бисквитите:

  • 2 яйца;
  • 1 ч.ч. захар;
  • 4 с.л. течен мед;
  • 5 с.л. олио;
  • 1 равна ч.л. сода за хляб;
  • подправки по избор (канела, индийско орехче, джинджифил, кардамон, карамфил и др.);
  • 2,5 до 3 ч.ч. брашно;

Приготвяне:

Разбийте яйцата заедно със захарта. Прибавете меда, подправките и олиото. Разбъркайте и с брашното омесете тесто, от което се разточва лист и се изрязват бисквитите.

Често ми задавате въпрос, коя е най-подходящата глазура за тях и днес с удоволствие ви представям лесна и бърза рецепта за домашно приготвен айсинг (Royal Icing).

Не напразно са нарекли глазурата "кралска". Торти, сладкиши и бисквити, украсени с нея имат изискан и елегантен вид. Глазурата идва от Англия и първите източници за направата и́ са от 1770 г. Терминът Icing е утвърден в началото на 19 век и бързо става популярен в цял свят.

Рецепта за Кралска ледена глазура (Royal Icing)

Глазурата, която аз използвам има няколко преимущества пред готовия айсинг, който може да се купи в прахообразно състояние.

На първо място и най-важно е, че се приготвя у дома без никакви стабилизатори и подобрители.

Второто е, че излиза в пъти по-изгодно като цена. Себестойността на една доза глазура, достатъчна за 40-50 сладки е стотинки!

Като трето бих отбелязала, че времето за приготвяне е същото като при приготвянето на сухия айсинг. Нужни са не-повече от 5 минути.

Също така смело заявявам, че при домашната глазура не се получават мехурчета въздух или те са много малко. Докато при сухия айсинг, наливайки вода и разбивайки го с миксер, в сместа влиза много въздух и след това дълго време трябва да отлежава, докато спадне. С други думи, често създава ядове.

Ето какво ви е нужно:

  • 1 белтък от голямо яйце;
  • 250 г пресята пудра захар;
  • 1 ч.л. натурално царевично нишесте;
  • ванилия;
  • 1 ч.л. лимонов сок;

Как да приготвите:

В купа смесете белтъка, захарта, нишестето и ванилията. Разбийте с миксер за 3 минути на ниска скорост. Добавете лимоновия сок и отново разбийте за кратко.

Ще получите крем с много гъста консистенция. В това състояние е подходящ за шприцоване на цветя и фигурки.

Глазурата съхне много бързо, за няколко часа е напълно готова. Не сушете във фурна, а само на стайна температура. Ако има мехурчета въздух в глазурата, след като сте я нанесли върху бисквита, лесно може да ги отстраните с игла.

А самата украса е изцяло в ръцете на вашето въображение. Експериментирайте с цветове и форми. Украсявайте заедно с децата си. Ще им доставите огромно удоволствие и ще се учудите колко креативни могат да бъдат.

Приятно майсторене!

{GALLERY}

Снимки: "Вкусно с Йоли"

Коледни медени бисквити
Коледни медени бисквити
Коледни медени бисквити
Коледни медени бисквити
Коледни медени бисквити
Коледни медени бисквити
Коледни медени бисквити
Коледни медени бисквити
Коледни медени бисквити
Коледни медени бисквити
Коледни медени бисквити
Коледни медени бисквити