гурме

Осъзнато хранене – I част

Снимка: pxhere.com

Да се храним осъзнато означава преди всичко да се фокусираме върху това как се храним, а не върху това с какво се храним. 

Осъзнатостта (mindfulness) има корени хилядолетия назад в будизма и медитацията, а през изминалите десетилетия навлиза в медицината и психологията на Западния свят. Има различни опити да се дефинира понятието – някои разглеждат осъзнатостта (или съзнателността) като психическо състояние, а други като набор от умения и техники, които се развиват с постоянство.

На практика то включва фокусирано внимание към това, което се случва тук и сега, като възприемаме опита без да съдим, с отворен ум и любопитство. Как изглеждат тези елементи в контекста на храненето? 

1. Целенасочено съсредоточаваме вниманието си изцяло върху храната пред нас. Използваме всичките си сетива, за да възприемем как изглежда тя, какъв е вкусът и ароматът й, каква е текстурата, когато опитаме храната и каква става след продължително дъвчене. Насочваме цялото си внимание към храната и към усещанията, които храненето провокира в тялото ни.

Машиналното хранене и храненето между другото ни пречат да се насладим и да получим всички позитивни емоции, които храната може да провокира. В същото време това води до поглъщане на много по-големи количества, отколкото имаме нужда.

2. Стараем се да останем в настоящия момент, без да мислим за това какво се е случило или какво ще се случи. Цялото ни внимание е посветено само на това какво СЕ случва. Ако все пак нещо прекъсне храненето, налага се да проведем разговор или да направим нещо, което не търпи отлагане, по-добре да прекъснем и да продължим когато си върнем спокойствието и фокусът отново е само върху храната.

3. Не съдим, не оценяваме и не сравняваме. Седнали сме да ядем нещо, което смятаме за нездравословно? Щом вече сме си сервирали и сме седнали да го ядем, не се самообвиняваме, не мислим гузно за качеството или количеството на храната. Съсредоточаваме се върху процеса на хранене.

Ако усещаме, че не се чувстваме добре, спираме да поемаме тази храна. Ако се чувстваме добре, продължаваме да проследяваме усещанията в тялото си. Осъзнатото хранене не е равнозначно на здравословно хранене, макар че то може да доведе до формиране на много по-здравословни навици. Това обаче се случва без насилие и вина, в резултат на вътрешна мотивация.

4. Отваряме ума си за всичко, което се случва по време на хранене. Ако забелязваме приятни или неприятни усещания, свързани с храната, не им слагаме етикети, но си ги отбелязваме. Подхождаме към храната така, сякаш се храним за първи път и обръщаме внимание на всичко, което се случва в тялото и ума ни по време на хранене.

Вкусът е един, когато поемем хапка в устата си и много различен, когато я дъвчем продължително. Различните подправки се комбинират в напълно нови аромати. Формите и цветовете в чинията могат да възбудят апетита или да го подтиснат.

5. Не се разсейваме. По време на ядене умът ни много бързо прескача от храната към нещо друго. Без да осъждаме това целенасочено връщаме вниманието си към чинията и тялото си.

Обърнете внимание на това от коя страна дъвчете храната и от коя страна я преглъщате. Много често мускулатурата на челюстта и носоглътката не е еднакво развита от двете страни. Забележете как е при вас. Обърнете внимание на това как усещате храната когато я преглътнете, усещате ли я в стомаха. Насочете всичките си сетива към процеса на хранене.

Докато се храним, не гледаме телевизия, не говорим по телефона, не праим планове, не разговаряме за странични неща. За 15-20 минути съществува само храненето. Приемете го като медитация.

Във втора част ще разгледаме конкретни идеи, с които да упражняваме съзнателно хранене. Ще обобщим и очакваните резултати при редовното им практикуване.

Мисъл на деня