гурме

Още пет подправки с голяма лечебна сила

Снимка: pxhere.com

Представихме ви пет популярни подправки с голяма лечебна сила. Следват още пет, част от които се използват и като супер храни:

Куркума

Корените от куркума са популярна подправка в индийската кухня. Днес се използват не само като подправка, но и под формата на хранителна добавка. В кулинарията най-често се добавят под формата на прах.

Противовъзпалителното и антиоксидантно действие на подправката е добре познато. Дължи се в най-голяма степен на пигмента куркумин. Куркума оказва положително въздействие при възпаления на червата и ревматоиден артрит, помага при висок холестерол. Има данни, че подправката може да намали риска за развитие на различни видове рак – на дебелото черво, простатата, левкемия.

Розмарин

Розмаринът е вечно зелен храст със силно ароматни листа и е популярна подправка в Средиземноморието. Расте и у нас и освен като подправка, се отглежда като декоративно растение. В кулинарията се използват свежи или изсушени листа.

Като повечето подправки влияе добре при проблеми с храносмилателната система – газове и тежест. Действа добре при ниско кръвно налягане и нервно напрежение. Използва се като чай при общо изтощение.

Дафинов лист

Листата на дафиновото дърво са използвани за лечение от древността. Като всички подправки, имат силно въздействие върху храносмилателната система - стимулират храносмилането, предпазват черния дроб, успокояват чревните спазми. Отвара от листата се пие при разстройство - само по една глътка! Чаят от листа подпомага премахването на камъни в бъбреците. Отвара се приема и при кашлица.

Масленият извлек на дафинов лист в растително масло се използва външно за облекчаване на болки при артрит и невралгия. Като капки за нос извлекът се прилага при синузит - капва се по една капка във всяка ноздра. Дафиновият лист има силно лечебно въздействие, но трябва да се приема в малки дози вътрешно, тъй като може да предизвиква повръщане.

Канела

Кората на канелата е една от най-често използваните подправки в сладкарството. Освен приятен аромат, подправката притежава и голяма лечебна сила.

Канелата има антисъсирващо, антимикробно и антивъзпалително дейстивие. Редовната й употреба помага да се намали кръвната захар. Добавя се към чай за облекчаване на симптоми при настинка и грип, тъй като има изразен загряващ ефект.

На пазара се предлагат два вида канела – цейлонска и китайска. Винаги избирайте цейлонската, тъй като тя е с много по-силно благоприятно въздействие върху организма.

Какао

Какаото е не просто подправка, а любима супер храна за много хора. Съдържа палитра от полезни вещества – минералите калций, магнезий, цинк, желязо, мед, манган и калий, както и витамини от група В, витамините А, С и Е.

Благодарение на високата хранителна стойност и въздействието върху централната нервна система какаото помага за по-бързо възстановяване на физическите сили.

Какаовите зърна са богати на антиоксиданти, имат противовъзпалително и антибактериално действие. Стимулират сърдечната дейност и имат диуретично действие.

Какаото съдържа вещества, които са слаби антидепресанти и стимуланти, подобни на допамина и адреналина, които тялото ни произвежда. Консумацията на какао повишава нивата на серотонин в мозъка. Заради тези си качества какаото действа добре при депресивни състояния и предменструален синдром.

Макар че изброените подправки имат голяма лечебна сила, когато се използват в големи количества е важно да се подхожда отговорно, заради евентуални странични ефекти. При бременност, кърмене, редовен прием на медикаменти, предстояща операция и т.н. консумацията на големи количества е важно да се обсъди с лекуващия лекар.

А коя е вашата любима подправка и какво лекува тя?

Снимка: pxhere.com
Cъбития

Мисъл на деня