гурме

Пет подправки с голяма лечебна сила

Снимка: pixabay.com / illustratedcottage

Ежедневно използваме редица подправки, за да подобрим вкуса и аромата на храната. Много от тях, освен наслада за небцето, носят и редица здравословни ползи.

Подбрахме за вас пет популярни подправки с голяма лечебна сила. Както ще забележите, най-силно е въздействието им върху храносмилателната система. От древността хората са забелязали този положителен ефект на ароматните растения, затова и редовната им употреба при приготвяне на храна се е запазила до днес.

Джоджен

Джодженът е една от популярните подправки в националната ни кухня. Освен заради наситения си аромат, растението е ценно и заради лечебните си сили.

Най-често се употребява за облекчаване на стомашни и чревни неразположения, заради успокояващото, противовъзпалително, спазмолитично, а от там и обезболяващо действие. Облекчава болките от страна на храносмилателната система, премахва подуването и газовете.

Чаят от джоджен успокоява гаденето и повръщането. Стимулира храносмилането и помага при консумация на трудносмилаеми храни. Не случайно това е подправката, която задължително се добавя към бобени гозби.

Босилек

Босилекът е любима подправка за мнозина и е първата, за които се сещаме стане ли дума за Италианска кухня. В кулинарията се използват свежи или изсушени листа и по-рядко цветове. За лечебни цели може да се използва цял стрък с цвят и листа.

Чаят от босилек се прилага за облекчаване на кашлица, при стомашни неразположения и газове. Подобрява храносмилането и намалява чувството за тежест и подуване. Редовната му употреба намалява отоците на ставите при артрит.

Употребата на босилек в малки дози като подправка е безвредно, но когато става дума за приема му като лечебна билка е важно да се знае, че е противопоказен по време на бременност. Също така влияе върху съсирването на кръвта и е препоръчително да се подхожда с повишено внимание.

Копър

Свежите листа на копъра придават неповторимия аромат на подправката. По-рядко се използват семената на растението, най-вече в колбаси. За лечебни цели се използват основно семената, като въздействието им е много широко - върху храносмилателната, нервната, отделителната, дихателната и сърдечно-съдовата системи.

В народната медицина чаят от копър е най-известното средство за облекчаване на колики при бебета. Успокоява спазмите, намалява газовете и по този начин се справя с болката. При възрастни има същия благотворен ефект, като подобрява храносмилането и апетита.

Подправката има и успокояващо действие, действа добре при напрежение и безсъние, повлиява симптомите на мигрена.

Копърът има благоприятно действие и при сърдечно-съдови проблеми, има лек съдоразширяващ ефект и помага за регулиране на кръвното налягане при хипертония, която все още не е хронична.

Известно е и благотворното влияние на подправката при проблеми на отделителната система - облекчава симптомите при камъни в бъбреците и цистит.

Чаят от копър се използва успешно при различни дихателни проблеми - бронхит, коклюш и астма. Успокоява кашлицата и действа отхрачващо.

Магданоз

Магданозът е подправката, която целогодишно присъства на трапезата ни в суров вид. Ароматен и много полезен, той е богат източник на витамини. И за подправка, и за лечение се използват всички части на растението.

Още в Древна Гърция растението е използвано за облекчаване на газове и менструални смущения. Редовната употреба на пресните листа има благотворно действие върху стомаха, сърцето, бъбреците, черния дроб, кожата, женска полова система, мъжка полова система. Високите нива на вит. С действат укрепващо на целия организъм. Магданозът действа като диуретик и предотвратява задържането на течности в организма. Действа регулиращо на липидния статус и се препоръчва при високи нива на "лошия" холестерол.

Пресните листа имат профилактично и лечебно действие при различни оплаквания в устната кухина - лош дъх, зъбобол. Има изразен положителен ефект и върху здравето на очите. 

С лечебна цел най-често се употребява пресен сок от магданоз. Бременните трябва да внимават с приема на големи количества магданоз, особено под формата на сок. Като подправка обаче си остава безвреден.

Чубрица

Чубрицата също е сред подправките, които може да намерим във всеки дом. Изключително използвана е в националната ни кухня. Използват се сурови или изсушени листа.

Както и останалите подправки, които представихме, чубрицата има силно положително въздействие върху храносмилателната система. Стимулира работата на стомаха и червата, облекчава симптомите при повръщане и диария. Не случайно е традиционна подправка при приготвяне на трудносмилаеми храни като бобовите варива.

Чай от чубрица се препоръчва при кашлица и хрема.

И тази подправка има положително въздействие при главоболие, сърцебиене, високо кръвно налягане.
Редовната употреба на големи количества може да повлияе на кръвосъсирването, затова трябва да се ограничи приемът преди операция.

Макар, че изброените пет растения имат голяма лечебна сила, когато се използват в големи количества е важно да се подхожда отговорно, заради евентуални странични ефекти. При бременност, кърмене, редовен прием на медикаменти, предстояща операция и т.н. консумацията на големи количества е важно да се обсъди с лекуващия лекар.

Като подправки обаче те остават безвредни, а редовната им употреба със сигурност има положителен ефект върху тялото ни.

Коя е вашата любима подправка и какво лекува тя?

Cъбития

Мисъл на деня