гурме

По-здрави с всяка чаша кафе

Снимка: pxhere.com / rawpixel.com

Всеки ден хората по света изпиват 2 250 000 000 чаши кафе. По този начин взимат своята чаша здраве, според Санджив Чопра, професор по медицина в Харвард. Лекарят явно е голям почитател на кафето, защото събира и обобщава голяма база от изследвания, които доказват тезата му, че пиенето на ароматната течност може да ни направи по-здрави.

Ако и вие обичате кафето, но знаете, че големият прием може да доведе до редица оплаквания като тремор, безсъние, високо кръвно налягане, стомашни киселини, обезводняване, вероятно ще бъдете приятно изненадани от обобщенията, до които стига проф. Чопра.

Консумацията на кафе намалява риска от развитие на цироза и рак на черния дроб

Чернодробните ензими на хората, консумиращи редовно кафе са по-ниски, наблюдава се по-слабо разрастване на съединителната тъкан в черния дроб и по-нисък риск от развитие на първичен чернодробен рак. Три или повече чаши кафе на ден намаляват риска от развитие на рак на черния дроб с над 50 %, според обобщаването на данните от 16 изследвания.

Консумацията на кафе понижава риска от развитие на диабет тип II

Кафето повишава чувствителността на клетките към инсулина и по-този начин намалява риска от развитие на диабет тип II, известен още като "старчески диабет", средно с 40 %. Това е изводът на екип учени след като 18 години наблюдават 125 000 души. Колкото повече чаши кафе на ден се консумират, толкова по-нисък е рискът от развитие на диабет тип II.

Редовната консумация на кафе намалява риска от развитие на рак на дебелото черво 

При хората, които консумират по четири или повече чаши кафе на ден, рискът от развитие на рак на дебелото черво е с 16 % по-нисък. Това са резултатите на десетгодишно проучване на 500 000 души.

Редовният прием на кафе намалява риска от развитие на рак на простатата

При мъже, които консумират по шест чаши кафе на ден, ракът на простатата се среща с 60 % по-рядко. А при тези, които консумират по три чаши на ден - с 20 % по-рядко. Това показва наблюдаването на 50 000 мъже в продължение на две години.

Други ползи от пиенето на кафе

Редовният прием на кафе не само, че не застрашава здравето на сърцето, но и понижава риска от инфаркт. Според изследванията тъмната напитка намалява риска от развитие на Алцхаймер и Паркинсон. Подобрява концентрацията, стимулира умствените възможности и води до физическата издръжливост. Има изследвания, които твърдят, че кафето подобрява здравето на устната кухина и предпазва от развитието на кариес.

Каква е здравословната доза кафе на ден?

В част от изследванията, които ученият цитира, се говори за голямо количество кафе - по 4, 6 и над 6 чаши дневни. Все пак, колкото и да е убеден в здравословните му ползи, проф. Чопра подчертава, че човек не бива да превишава дозата, която го кара да се чувства комфортно. И напомня, че ако съчетаваме пиенето на ароматната напитка с цигара и сладкиши, потенциалните ползи са засенчени от сигурни вреди.

Повече за д-р Санджив Чопра може да намерите тук: sanjivchopra.com.

Подробно за изследванията, които обобщава, за да докаже колко полезно е кафето за здравето ни може да намерите и на български в книгата му "Големите пет. Как да живеем по-дълго и здравословно" на издателство "Сиела".

Мисъл на деня