гурме

С кои храни да си набавим витамини от група В – I част

Снимка: pxhere.com

Витамините от група B са водноразтворими витамини, които играят важна роля в клетъчния метаболизъм. Ще разгледаме с кои храни можем да си набавим витамините B1 (тиамин), B2 (рибофлавин) и В3 (ниацин).

Витамин B1
Витамин B1 (тиамин) е много важен за нормалното функциониране на централната и периферната нервна система, сърдечно съдовата система и ендокринната система. Витаминът повишава съпротивителните сили на организма. Недостигът му води до нарушения на функциите на нервната система, а в тежки случаи и до развитието на болестта бери-бери.

Кофеинът, който се съдържа в кафето, чая и различните енергийни напитки, разрушава вит. В1 в организма.

Богати на тиамин са хлябът и изделията от пълнозърнесто брашно, пълнозърнестият ориз, елдата, овесените ядки, булгурът, бобовите храни, черният дроб и ядките.

Витамин В2
Витамин В2 (рибофлавин) е много важен за здравето на очите. Защитава ретината на окото и заедно с вит. А осигурява добро зрение. Рибофлавинът е важен също за състоянието на нервната система, черния дроб и кожата. Играе роля в обмяната на веществата и е важен за израстването на децата.

Недостигът му влияе отрицателно на нервната система, води до появата на анемия, косопад и пърхот, дерматити. Хиповитаминозата при децата води до забавяне в растежа и нормалното развитие.

Богати на рибофлавин са млякото и млечните продукти, месото и рибата, яйцата, черният дроб, булгурът, овесените ядки, зеленолистните зеленчуци.

Витамин В3
Витамин В3 е известен още и като витамин РР (ниацин). Влия върху работата на нервната система, храносмилателната система и сърдечносъдовата система. Важен е за обмяната на веществата, тъй като участва в състава на много ензими, свързани с обмяната на въглехидратите, мазнините и белтъчините.

Хроничните заболявания на храносмилателната система водят до лошо усвояване на вит. В3 и хиповитаминоза.

Източници на вит. В3 са изделията от пълнозърнесто брашно, бобови храни, месо и риба, животински субпродукти, сушени гъби, кафе и чай.

Във втора част ще разгледаме храните, с които можем да си осигурим витамините В 5 (пантотенова киселина), В6 (пиридоксин), В9 (фолиева киселина), В12 (кобаламин).

Cъбития

Мисъл на деня