гурме

С кои храни да си набавим витамини от група В – II част

Снимка: pxhere.com

Вече разгледахме с кои храни можем да си набавим витамините B1, B2 и В3. Във втора част на материала ще разгледаме храните, с които можем да си осигурим витамините В5 (пантотенова киселина), В6 (пиридоксин), В9 (фолиева киселина), В12 (кобаламин).

Витамин В5
Витамин В5 (пантотенова киселина) е много важен за обмяната на мазнини, въглехидрати и белтъчини, тъй като влиза в състава на много ензими. Има отношение към работата на надбъбречните жлези, щитовидната жлеза, нервната система и стомашно-чревния тракт.

Пантотеновата киселина помага за възстановяване след физическа преумора и психически стрес. Има протективен ефект върху сърдечно-съдовата система, зрението и ендокринната система.

Витамин В5 се среща в повечето храни, но лесно се унищожава при топлинна обработка и сушене. За да сте сигурни, че си набавяте нужното количество, включвайте в менюто си разнообразни сурови плодове и зеленчуци.

Витамин В6
Витамин В6 (пиридоксин) също участва в строежа на много ензими и е важен за обмяната на белтъци и мазнини. Витаминът има важна роля за доброто функциониране на нервната, имунната и ендокринната системи.

Той участва в състава на различни препарати за облекчаване на предменструални болки, неврити, атеросклероза, анемия, бъбречни и чернодробни заболявания, безсъние, хорея и др. Препоръчва се за облекчаване на гаденето в началото на бременността.

Витамин В6 може да си набавите от пълнозърнести продукти, бобови храни, картофи, елда, месо, риба, субпродукти, яйчен жълтък, ядки и семена.

Витамин В9
Витамин В9 (фолиева киселина) е много важен за кръвообразуването. Участва също в белтъчния обмен и има отношение към израстването на децата.

Фолиевата киселина намалява риска от вродени увреждания на бебето и достатъчният й прием е изключително важен през първия триместър от бременността. Нуждите от този витамин са по-високи след лечение с антибиотици, които засягат чревната флора.

Дефицитът на фолиева киселина води до нарушения на клетъчното деление, а при дефицит и на витамин В12 се стига до нарушения в образуването на червените кръвни клетки и до анемия.
Най-богати на фолиева киселина са зеленолистните – като спанак, манголд, марули, лапад, листно зеле, киселец, магданоз и т.н. Съдържа се още в пълнозърнестите продукти, овесените ядки, черния дроб, цитрусовите плодове, сушените кайсии и др.

Витамин В12
Витамин В12 има различни форми, обединени в групата на кобаламините. Важен е за доброто състояние на нервната, ендокринната и имунната системи. Има важна роля в кръвообразуването.

Дефицитът на B12 предизвиква много широк диапазон от оплаквания – от умора, когнитивни затруднения и депресия през ендокринни проблеми и анемия до неврологични оплаквания като изтръпване и дори гърчове. От дефицит са застрашени най-вече хората със стомашно-чревни проблеми и вегетарианците.

Храни, чрез които може да си набавите витамина са месо, риба, субпродукти, мляко и млечни продукти, яйца, стриди.

Мисъл на деня