гурме

Сгряваща крем супа от кореноплодни

Снимка: pxhere.com

Когато навън е студено и мрачно, тази ароматна и сгряваща крем супа в ярки цветове събужда сетивата ни. Приготвя се бързо и лесно и в зависимост от морковите може да варира от жълто, до наситено оранжево - просто грее в чинията.

Продукти:
- 200 грама моркови;
- 1 средно голям корен пащърнак;
- 1-2 грудки земна ябълка;
- 1 малка глава лук;
- резен джинджифил, според вкуса;
- ½ ч.л. къри;
- 50 гр. масло (краве или кокосово);
- сол на вкус;
- 1 литър вода;

Приготвяне:

1. Задушаваме лука в масло и малко вода. Ако спазвате постите и предпочитате зехтин (или друго течно масло) пред кокосовото, пропуснете задушаването на лука, а мазнината добавете малко преди да сервирате. Така ще запазите здравословните й качества.

2. Добавяме почистените и нарязани моркови, пащърнак и земна ябълка. Ако обичате аромата на джинджифил и лютия вкус, може да добавите парче с дебелина около 1 см. Но ако не искате да се усеща силно, сложете 2-3 парченца с дебелината на монета. Може да заместите и с 1/3 ч.л. джинджифил на прах. 

3. Добавете водата, солта и кърито и оставете на слаб огън докато всички съставки омекнат. Ако искате супата да стане по-бързо, използвайте тенджера под налягане. Изключете котлона, след като свирне и оставете да се доготви без да изпускате парата.

4. Сервирайте топла и се насладете на наситените вкус, цвят и аромат.

Cъбития

Мисъл на деня