Вкусният хумус

  • Сподели:
Вкусният хумус

Думата "хумус" на иврит и на арабски означава закуска или просто нахут. На изключителна популярност прословутата нахутена паста се радва в Близкия изток, особено в Израел, Йордания, Ливан, Сирия, Турция и Кипър.

Хумусът се приготвя от сварен нахут, който се пюрира ръчно или с помощта на блендер, след което се добавя зехтин, лимонов сок и таханова паста. За вкус се слагат подправки по избор (например чесън, магданоз, сол, лук, кимион, чили, кедрови ядки, червени чушки, какао). 

Този пастет се яде като закуска, намазан върху хляб, но също така прекрасно хармонира и с месни и зеленчукови блюда. В много източноевропейски ресторанти почти задължително ще ви предложат салата или задушено месо, гарнирани с паста от хумус. Подходяща добавка е и към картофи, пържоли, гъби или чипс.

Ползата от хумуса се обуславя от уникалната комбинация в състава му:

• Ненаситени мастни киселини - премахват холестерола, понижават кръвното налягане, спомагат за загубата на тегло;

• Б витамини (B1, B4, B5) - стабилизират нивата на кръвната захар, генетичните процеси в клетките, подобряват функционирането на мозъка, влияят положително върху сърдечно-съдовата и ендокринната система;

• Фолиева киселина - от съществено значение за синтеза на протеините, работата на костния мозък, поддържа имунната система, помага да се абсорбират витамини;

• Растителни влакна;

• Микроелементи (желязо, манган, молибден);

• Есенциална аминокиселина - триптофан, която участва в синтеза на хормона на щастието - серотонин.

• Няма никакъв холестерол.

Хумусът е много питателен и изключително здравословен. Особено актуален е във вегетарианско меню, тъй като той съдържа много растителни протеини и желязо, които помагат за поддържане на необходимия баланс на тялото.

Опасностите от употребата на хумус се състоят в това, че в големи количества той е искрен противник на стройните фигури - колкото е вкусен, толкова е и калоричен. За тези, които са на диета, подходящ вариант е приготвянето му без тахан. Високото съдържание на фибри бързо дава усещане за ситост, затова внимавайте с преяждането.