изкуство

"Очи сини, коси черни" - спектакълът за висшата любов, в която всеки трябва да се огледа

Плакат: Дамян Дамянов

Театралният спектакъл "Очи сини коси черни" е по едноименния роман на Маргьорит Дюрас и части от поемата "Писма до Лазар" от Владислав Христов.

Спектакълът "Очи сини, коси черни"

Мъж се влюбва в очите на непознат странник. Една жена отвежда странника и те се изгубват в тълпата. Мъжът е съсипан. Търси го. По-късно среща същата жена, в кафене на брега на морето, но не я разпознава. Жената прилича на странника и на него - и тримата са със сини очи и черни коси. Той предлага да й плаща, за да идва при него всяка вечер. Само така той може да запази изгубения странник. Тя приема. Следват 23 безсънни нощи.

Това е една еротична история, която говори за желанието, като за смърт. Героите в нея разговарят на езика на Дюрас –лаконичен и абстрактен, роден от кухините в нас. Език на чужденец в собствената си държава. На двама души, затворени в стаята на една обсесия.

Две изгубени души търсят Странника, който гледа с очите на Господ, които все по-трудно задържаме в нашия живот…

Екипът

Постановка: Ирена Иванова. Сценография и костюми: Ирена Иванова. Художници на костюмите: Ива Янкулова и Рафаела Рафаелова.

Участват: Дария Митушева – Жената. Николай Марков – Мъжът. Със специалното участие на Велизар Бинев като Глас

Музика: традиционна индонезийска музика, предоставена от Посолството на Република Индонезия. Пиано: Снежана Бахчеванова. Художник на плаката: Дамян Дамянов

Спектакълът е проект на Театрално ателие "Експериментика" и е реализиран с подкрепата на Френския Културен Институт, Посолството на Република Индонезия, Нов Български Университет и Voice Academy.

Кога и къде

Премиера на 31 март и 3 април в Театър "Възраждане".

Билети

Можете да закупите билети от касата на Театър "Възраждане" или онлайн на theater.bg. Билетите за 31 март са почти изчерпани.

Ето какво отговори екипът на "Очи сини, коси черни" пред HighViewArt.com, който е медиен партньор на представлението: 

ИРЕНА – режисьор на спектакъла

- Какво те провокира да посегнеш към романа "Очи сини, коси черни" на Маргьорит Дюрас?

- По-точно романът посегна към мен и театъра. Аз съм почитател на Дюрас и това беше роман, който резонира на моя живот точно в този момент. Видях много ясно какво искам да кажа и да покажа на хората. Следващото нещо беше да го преведа на езика на театъра. Писах дълго време тази пиеса, следвайки театралните кодове на Дюрас в книгата. След две години работа и пълно потапяне в темата, вече съм готова не само да кажа това, което искам, но и да го изкрещя, уверена в неговата вярност.

- Онази специфична еротика, която присъства в "Очи сини, коси черни", до каква степен ще видим и в представлението и под каква форма?

- Цялата пиеса е изтъкана от еротични асоциации, но персонажите изпитват трудност да консумират любовта си и да наложат желанието. Сексуалността между двамата се случва като опит-провал. Затова еротиката в представлението е абстрактна и често преекспонирана. Харесвам невъзможността и еротиката в романите на Дюрас и исках да я покажа така, както аз я виждам, между две изгубени души, затворени в една стая, изгубили висшата любов в живота.

- Казват, че един театрален спектакъл започва да живее след падането на завесата. Какво искаш да остане в зрителя след като е гледал "Очи сини, коси черни"?

- Ще съм успяла, ако поне един човек си тръгне с усещането за тази висша любов, която много хора са изгубили, а някои дори не търсят. Нека я върнем и се огледаме за нея. Понякога тя е пред нас, а ние не я виждаме и я търсим на грешно място.

Снимка: Николай Петков

Предстоящи събития

Мисъл на деня