изкуство

10 топ роли на Мерил Стрийп

Много е трудно да се изберат определени роли на великата Мерил Стрийп, които да се определят като най-добри. Причината е проста – всяка нейна роля е запомняща се, много обсъждана и ... култова.

Считана е за една от най-талантливите и уважавани актриси за всички времена, Мерил Стрийп води списъка за актьори с най-много номинации за Оскар – 17 до момента. Тя има спечелени 3 от престижните статуетки – за филмите „Крамър срещу Крамър”, „Изборът на Софи” и за „Желязната лейди”. Не са случайни и думите на Сандра Бълок, която казва: “Академията трябва да спре да номинира Мерил Стрийп, просто трябва да й дават по една награда всяка година. Дори трябва да направят категория “Мерил Стрийп”! В очакване сме на новите ленти с участието на Стрийп и поредните номинации за Оскар ...Макар и трудно, направих своя Топ 10 на най-култовите роли на голямата Мерил Стрийп. Ето ги и тях, подредени по хронологичен ред:

1. Ловецът на елени, (The Deer Hunter), 1978. Режисъор Майкъл Чимино, с участието на  Робърт де Ниро и Кристофър Уокън

Филмът, който донася на Стрийп  първата номинация „Оскар” - за поддържаща женска роля. Макар и да не печели престижната статуетка, актрисата е забелязана и високо оценена. Филмът е посветен на войната във Виетнам.  Майкъл (Робърт Де Ниро), Стивън (Кристофър Уокън) и Ник (Джон Севидж) са млади работници във фабрика в Пенсилвания, които прекарват свободното си време в обиколки на баровете, а уикендите в лов на елени. Майкъл и Ник са влюбени в едно и също момиче - Линда (Мерил Стрийп). Тримата се записват в редовете на армията и заминават за Виетнам. . След време, преминали през много от ужасите на войната, тримата приятели попадат в пленничесни лагер, където са принудени да играят на руска рулетка един срещу друг.

2. Крамър срещу Крамър, (Kramer vs. Kramer), 1979. Режисьор Робърт Бентън, с участието на Дъстин Хофман

Този филм донася голям успех на актрисата – тя получава първия си „Оскар” в категория поддържаща женска роля. Интересен факт е, че актрисата забравя току-що получения си първи "Оскар" в тоалетната. Филмът проследява трудния път на родителството - един прясно разведен мъж и опитите му да се научи да се грижи сам за сина си. Мерил е съпругата му Джоана, която първо зарязва семейството си, но се връща, за да се бори за правата над детето си.

3. Жената на френския лейтенант, (The French Lieutenant's Woman), 1981. Режисьор Каръл Рейс, с участието на Джеръми Айрънс

Филм по едноименния роман на Джон Фаулз, който ни пренася във викторианска Англия през 1867 г. Филмътописва любовната връзка между английски джентълмен и жена, изоставена от любовника си, френски офицер.

4. Изборът на Софи, (Sophie's Choice), 1982 . Режисьор Алън Пакула, с участието на Кевин Клайн. 

Лентата донася на Стрийп втория „Оскар” в кариерата й – този път за главна женска роля. Смятан за един от най-добрите филми, посветени на Холокоста. Амбициозният млад писател Стинго (Питър Макникол) се отправя към Ню Йорк в търсене на своето щастие. Настанявайки се в мрачен бруклински пансион, Стинго се сприятелява с Нейтън Ландау (Кевин Клайн) и неговата приятелка, полската бегълка Софи (Мерил Стрийп). Оцеляла след престой в нацистки концентрационен лагер, и след нечовешкия ужас, който е преживяла там, Софи намира единствена причина да живее в лицето на Нейтън, чиято страховита фикс-идея е холокоста.

5. Извън Африка, (Out of Africa), 1985. Режисьор Сидни Полак, с участието на  Робърт Редфорд

Разкрива невероятната истинска история на Карън Бликсен (Мерил Стрийп) - една силна жена, която заедно с безотговорния си съпруг управлява плантация за кафе в Кения през 1914г. Самата Карън се изумява, когато започва да се влюбва в земята, народа и един загадъчен ловец (Робърт Редфорд). Приковаващ вниманието с красивите пейзажи, интересният сюжет и добрата актьорска игра, този филм става част от класиката в киното.

6. Къщата на духовете,(The House of the Spirits), 1993 .Режисьор Биле Аугуст, с участието на Джеръми Айрънс, Глен Клоуз и Уинона Райдър, Антонио Бандерас

Филмът разказва историята на амбициозният и трудолюбив чилиец Естебан Труеба (Джереми Айрънс), който мечтае да се измъкне от беднотията и да създаде семейство с любимата си Роза. Той се издига до статус на богат земевладелец и депутат - активист на консерваторите, но губи голямата си любов, която умира. Естебан се жени за сестрата на Роза – Клара (Мерил Стрийп), от която има дъщеря Бланка (Уинона Райдър). Момичето се влюбва в млад революционер, който работи при баща й. Естебан е готов на всичко, за да раздели влюбените, макар че Бланка е бременна. Съдбата обаче насочва събитията в посока, която никой не е очаквал.

7. Мостовете на Медисън, (The Bridges of Madison County),  1995. Режисьор Клинт Истууд, с участието на Клинт Истууд

През есента на 1965 год. фотографът Робърт Кинкейд спира своя пикап пред дома на Франческа Джонсън с молба да го упъти. Дошъл е в Айова да снима покритите мостове в района за списание "National Geographic". Съпругът на Франческа и двете й деца са заминали на щатския панаир в Илинойс и след 15-годишен брак самотата е необичайна почивка от ежедневието й, както и любезният непознат, дошъл на прага й. За няколко дни двамата откриват любовта, избора и последиците, които ще се отразят на целия им живот.

8. Манджурският кандидат, (The Manchurian Candidate),  2004. Режисьор Джонатан Дем, с участието на Дензъл Уошингтън

 Безсънните нощи на майора от американската армия Бенет Марко (Д. Уошингтън)се нижат една след друга. Денем той произнася вдъхновяващи речи за военната операция в пустинята на Кувейт и героизма на сержант Реймънд Шоу (Лив Шрайбер), награден с почетен медал за спасяването на отряда на Марко. Нощем, спомените на Марко от пустинята се превръщат в зловещи кошмари. А Марко се пита дали Шоу наистина е този велик герой, за когото всички го мислят. Когато Шоу се кандидатира в надпреварата за избори за вицепрезидент, насърчаван от амбициозната си майка, сенатор Елианор Прентис Шоу (Мерил Стрийп), Марко е принуден да действа, подтикнат от подозренията си.

9. Дяволът носи Прада, (The Devil wears Prada), 2006. Режисьор Дейвид Франкъл, с участието на Ан Хатауей

Филмът представя светът на модата в Ню Йорк, където жените трябва да са повече от слаби, липсата на прическа може да прекрати нечия кариера, а списание "Runway" е самата Библия. От години то е ръководено от безскрупулната Миранда Прийстли (Мерил Стрийп), модна икона и безмилостна работохоличка, която помита всичко и всеки, който се изпречи на пътя й. Анди Сакс (Ан Хатауей) току-що е завършила журналистика и мечтае за звездна кариера като писател. Илюзиите й обаче бързо умират при срещата с трудовия пазар в големия град. След дълго търсене и безкрайни интервюта, тя неохотно приема да стане асистентка на главния редактор на модно списание, без да има представа нито кой точно ще е новият й шеф, нито в какво се забърква. Многобройните сблъсъци между невинната и напълно незаинтересуваната от модата Анди и „дяволът” Миранда са неизбежни.

10. Желязната лейди, (The Iron Lady), 2011. Режисьор Филида Лойд

Филмът проследява живота на Маргарет Тачър, дъщеря на бакалин, която с огромни усилия преодолява социални препятствия и сексистки предразсъдъци, за да оглави правителството на Обединеното кралство през 1979 г. - с непримирим дух и същевременно дълбоко влюбена в съпруга си Денис. Стрийп споделя, че смята всичките си роли, които е изиграла за привилегия. Ролята на Тачър обаче за нея е специална. Актрисата разкри, че е искала да покаже "човешкото същество" зад страховитата репутация на Маргарет Тачър. Въпреки че изпълнението на Мерил Стрийп е изключително, самият филм "Желязната лейди" предизвика и отрицателни критики.

Крамър срещу Крамър, с Дъстин Хофман

Cъбития

Мисъл на деня