8 дни кино в триъгълника на властта

  • Сподели:
8 дни кино в триъгълника на властта

Киносалон на открито в триъгълника на властта ще бъде изграден за първи път в София специално за фестивала „София ДокуМентал“ (7 – 14 септември).  Под куполното пространство на Ларгото не случайно е избрано за основно място на събитието. Там  под прозорците на Президенството и Министерски съвет всяка вечер от 20 ч.  смели документални филми ще поставят теми, които предизвиква бурни обществени дебати.  Организаторите  на фестивала „София ДокуМентал“ от  Балкански документален център ,  Фондация Конрад Аденауер и Чешки Център  са селектирали  най-доброто от съвременното световно документално кино с награди от  „Сънданс“ и „Берлинале“,  номинации и  отличия „Оскар“. Общото между всички заглавия  е фокусът върху човешките права и смелостта на хората да отстояват свободния си избор, воля, религия, политическа принадлежност, полова идентичност и  право на глас. За разликата от 2020-та , сега  срещата с публиката ще е очи в очи на избрани арт места – 2 зали под купола  на  Ларгото,   също  в Дома на Киното и  Чешкия Център.

Филмите са организирани в 7 тематични раздела, като огромен интерес се очаква да привлече програмата „Да се изправиш срещу статуквото“. Главни герои в лентите от тази селекция  са хора, дръзнали да се изправят срещу политическия режим,  репресиите и  несправедливостта, готови да платят цената на свободата и противопоставянето на общоприетите норми.  Припомняме, че миналата година, в нулевото издание на фестивала, проведено по принуда онлайн, огромен брой гледания регистрираха чешкият „Процесът: Олег Сенцов“ на Асколд Куров,  „Навални в опозиция“ на Александър Расторгуев, както   швейцарско-мексиканския „Радиомълчание“ на Хулиана Фанхул .

Откриването е на 7 септември с филма    „Земята е синя като портокал“  на Ирина Цилик, спечелил награда за най-добра режисура -"World Cinema Documentary”, 2020 Sundance.  Филмът разказва историята на семейство, което се опитва да оцелее в конфликта в Източна Украйна, датиращ  от 2014 г. Режисьорката ни потапя  в  абсурдна, сюрреалистична ситуация, в която  майка на  четири деца се опитва да овладее живота на семейството в извънредното положение. Те снимат филм и чрез  интервюта,  реконструирани сцени в мазето и разговори за изкуство   се справят с ужасяващото  военно присъствие и постоянните  удари с граната в квартала.

Тази година ще видим „Дисидентът" -  една от най-разобличаващите ленти в историята на документалното кино, с номинация за Оскар. Филмът  разкрива фактите около убийството, което шокира света - смъртта на писателя от Саудитска Арабия и колумнист на „Вашингтон Поуст" - Джамал Хашоги.  Режисьорът Брайън Вогъл смесва политическо кино,  шпионски трилър, криминално-процесуална драма, любовна история и хорър. Умело преплитайки различните жанрове, той изследва представите за власт, технология, държавно спонсорирано насилие и държавна тирания в една своеобразна ода за свободата на словото.

Немският филм „Кураж“  предлага личен и задълбочен поглед върху днешна Беларус.  По време на президентските избори там  трима актьори от ъндърграунд театър в Минск са заловени  и арестувани след масовите протести. Страната е на ръба на гражданска война. Филмът проследява смелата и мирна съпротива на Марина, Павел и Денис преди и по време на протестите.

„Бъди моя глас“ е другото смело заглавие -  за  журналистката и активистка Масих Алинеджад, която набира   4,5 милиона последователи в Instagram, след като призовава в социалните медии иранските жени да се бунтуват срещу принудителното носене на хиджаб. Нейният призив за действие прераства в един от най-големите актове на гражданско неподчинение в историята на Иран.  Нещо, което кара режима отчаяно да затегне хватката си, за да си възвърне контрола над обществото.

Публиката ще бъде разтърсена от документалния разказ в лентата  „Машина на порока“   на режисьорката Сара Фоуди. Действието се развива през 50-те и 60-те години на миналия век. На фона на параноята от Студената война, Канада започва разследване на федерални служители, които може да са податливи на изнудване от съветски шпиони. Хомосексуалността, тогава считана за „слабост на характера“, става  основание за наблюдение и разпит от страна на кралската канадска конна полиция. Чрез т.н. „Плодова машина   -  устройство, подобно на полиграф, канадското правителство се опитва  да идентифицира ЛГБТ служители    и да ги отстрани от държавна служба. В продължение на четири десетилетия кариерата  на хиляди мъже и жени е съсипана, а животът им е унищожен. Интервюираните в лентата  разказват за психологическите травми, които са претърпели,  за дълбокото чувство на предателство, което изпитват както на лично, така и на политическо ниво,  и за  извървения дълъг път към промяната на общественото мнение в Канада.

"Искам хората да напуснат този документален филм ядосани, че се е случила тази несправедливост. И   да се ангажират да говорят за това в своите  общности, казва режисьорката Сара Фоуди." Също така искам зрителите  едновременно да плачат и да се смеят. Много от оцелелите са използвали  именно хумора като  начин за справяне. Те са магнетични. Искам да чуете  повече от тях, защото  те карат да се смееш, след като са те  разплакали. Това е красива комбинация.“

В програмата от над 40 филма има и 3 български заглавия, сред които е премиерата  на филма на Стефан Командарев за донорството  „Живот от живота“. Присъства също темата за сложната връзка на човека с природата, Ковид и новото нормално в живота ни, има  филми и за деца,  и за семейно преживяване.

За закриването на фестивала е програмиран „Сестри на радиочестоти“-   забележителната неразказана досега история за пионерките на електронната музика –тези, които я създават, много преди да я обикнем, представена от Жан Миел Жар и Вангелис.

Фестивалът има състезателна програма, която цели на насърчи жена режисьор, и много гости, които ще дойдат за дискусия със зрителите.

„Документалното кино се радва на свръхпосещаемост както в стрийминг платформите, така и на топ фестивалите по света – казва директорът на фестивала Мартичка Божилова- Това, което „София ДокуМентал“ предлага на младите зрители,  е преживяване с добавена стойност, което да остане за дълго в сърцето на зрителя. А именно среща с автора или героите от филмите на живо. И дискусия и разговор през призмата на личното усещане и емоция. Защото публиката в София е като никоя друга по света.  А за хората на  възраст  40 и  50 плюс, която носи на плещите си семейство, работа и още какво ли не, и усеща много ярко неправдите и липсите на родната ни демокрация, предлагаме храна за размисъл, частица време за себепознание , мечтание за по-добър и смислен свят,  заразителни теми и каузи, зад които да застанат.“