Двореца с изложба за 80-годишнината на Алцек Мишев

  • Сподели:
Двореца с изложба за 80-годишнината на Алцек Мишев

"Ретроспективната изложба следва път на картини, теми, проекти. Оставям на преценката на зрителя сам да осмисли идеите и професията на художника - същата като тази на прадядо ми Иван Зограф от Кочериново". - Алцек Мишев

Голямото „завръщане“ на художника в родината е  организирано по повод неговата 80-годишнина. В 13 зали в Двореца са експонирани над 140 произведения. Проектът се реализира от Националната галерия, с финансовата подкрепа на Италианския културен институт в София и в сътрудничество с Арт фондация „Дома“.  Куратори са Иво Милев и Боряна Вълчанова.

В средите на своите колеги в България Алцек Мишев е своеобразна легенда. Наследник на стар зографски род, завършил Художествената академия в София, той напуска родината си в началото на 1970-те и изгражда забележителна международна кариера в чужбина. Заради прочутия пърформанс “Преплуване на Атлантическия океан” (1979 – 1982) биографията му се украсява със слуха, че е избягал от режима плувайки и се оформя в мит на героичния художник, предприел невъзможното в името на творческата свобода.

Живописец, концептуален артист, пърформър, експериментатор, авангардист, музикант, лектор… В настоящата изложба Алцек Мишев ни представя своето творческо летене, поставяйки ни в една почти безаналогова ситуация – не само заради микса от постижения в широкия им артистичен обхват и мащабни прояви на авангарден дух, където живописта все пак заема особено място. За изключително кратък период от време той се превръща в познато име, заемащо достойно място и популярност в артистичните среди на Запад. Още през 1976 в книгата „Европа – Америка – различните авангарди“ на Акиле Бонито Олива, представяща най-влиятелните 30 европейски и 30 американски художници, е включен и Алцек Мишев.

 

АЛЦЕК МИШЕВ

Акуи – Милано – София

24 септември – 21 ноември 2021

Вернисаж на 24 септември, петък, от 18.00 до 20.00 часа

При спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп

 

Двореца с изложба за 80-годишнината на Алцек Мишев

Бягство от Ню Йорк, 2021