Галерия Леседра празнува 30 г. със серия изложби

  • Сподели:
Галерия Леседра празнува 30 г. със серия изложби

Създадена в края на 1990 г. галерия Леседра започва своята дейност на 6 май (денят на Св. Георги – патрон на галерията) 1991-а година с изложба на скулптура Димитър Рашков и вече 30 години представя съвременно изобразително изкуство на творци от цял свят.

Създадена от Георги Колев, „Леседра“ носи древното римско име на село Лесидрен, от където галеристът е родом и където той строи арт селище, което ще събира художници от България и чужбина. „Такива селища са силно развити в Европа и Америка. Това, което правим ние е малко познато в България, но съм уверен в успеха му. Цялата база се строи по стар възрожденски обичай от камък и дърво, което усложнява строежа, но придава уникален вид“, разказва Георги Колев.

В навечерието на своя тридесет годишен юбилей галерия „Леседра“ ще представи самостоятелна изложба на художника Хайнц-Петер Колер от Швейцария. Тя ще се проведе между 26 април – 30 май. Включени са 18 произведения, предимно акварели – една много любима техника на художника. „Хайнц-Петер Колер е ученик на известния швейцарски художник Макс фон Мюлен, но успява да развие и наложи своя собствен стил. Акварелите му варират от размери колкото пощенска марка до такива от 2х2 метра. Колер рисува вече над шест десетилетия и е определян като един от най-важните артисти в Швейцария“, споделя Георги Колев.

На 17 юни се открива 20-та международна изложба графика малък формат и продължава до края на септември. В нея традиционно всяка година участват повече от 200 автори от цял свят. Специално представяне тази година имат студенти от Националната художествена академия, катедра графика, както и две художнички от САЩ – Моника Якобс и Брук Мола.

След това през месеците октомври и ноември, галерия „Леседра“ продължава своя арт маратон с български автори, част от които са в началото на старта на дейността преди 30 години - Димитър Рашков, Иван Попчев, Добромир Иван, Д-р Гатев, Милко Павлов, Веско Велев, Милослав Бонов-Мибо. Както и автори, които повече от две десетилетия участват в пленерите и проектите на Леседра – Петър Дочев, Румен Скорчев, Христо Стефанов, Михаил Петков, Димитър Лалев, Николай Майсторов, Иван Нинов, Йордан Кисьов и др.