изкуство

Как безличната хартия оживява

Сещате ли се за хартиените жерави? Да, оригами, точно така. От хартия могат да се постигнат най-причудливи форми от реалния и фантастичния свят. А 24 годишната колумбийка, родена в Богота - Диана Белтран Херера не само изработва уникални фигури, но им вдъхва и живот.

Талантливата художничка извайва скулптури от хартия, като отделя най-голямо внимание на птиците. Всичките фигури са изработени на ръка, с много търпение и внимание към детайлите. Когато разглеждаме скулптурите на екзотичните пернати, чувстваме трепета на крилете. Кой знае, може и да полетят...

Диана Херера завършва промишлен дизайн в Университета в Богота, Колумбия. Първи стъпки в работата с хартия прави във Финландия с помощта на художника Хани Бияртали. Диана черпи вдъхновение за творбите си от природата, тя претворява колибрита, хищни птици, тукани, риби и др. Тя превръща неодушевената хартия в магични фигури. От скулптурите й се излъчва слънчево настроение, което е разбираемо. Всичко е толкова цветно и светло и няма как зрителят да не се усмихне и възхити, да го провокира да се огледа за красивия живот, кипящ навсякъде около него.

Художничката реже хартията, лепи и конструира, рисува. Използва и други материали като дърво и керамика, но хартията е в главната роля. Независимо дали Диана е направила полетял пъстър папагал или сцена, изобразяваща колибри върху цвят, тя влага много любов, старание и душа. „Хартията е навсякъде, стига да имаш идея, която да осъществиш, могат да се получат красиви неща”, казва Херера. 

Снимки: http://www.ppiinnee.com/

Cъбития

Мисъл на деня