изкуство

Кое е общото между Джон Бътлър и Априлското въстание

Снимка: wikipedia.org

Джон Бътлър е австралийски музикант, който се изявява в редица музикални стилове и е познат с разнообразието на звученето си, и съответно, експерименталния стил. Вокалист е на John Butler Trio, чиито три от общо пет албума достигат до номер едно в класациите на Австралия.

През 2009 г. излиза албумът им "April Uprising", или "Априлско въстание", на обложката на който стои горд лъв, а албумът, както се разбира от заглавието, е посветен на българското Априлско въстание. Дори шрифтът, с който е написано заглавието на албума на обложката, наподобява този, с който е изписано "Свобода или смърт" на знамето на Райна Княгиня.

След като участва в риалити предаването "Who Do You Think You Are?" ("Кой си мислиш, че си ти?"), в което известни личности проследяват родословните си корени, Бътлър разбира, че прадядо му е участвал в Априлското въстание. Бътлър пътува до Копривщица, за да разбере повече за корените си, което го вдъхновява толкова, че да посвети цял албум на паметния момент от историята на България.

Ако все още не сте слушали музиката на Джон Бътлър и неговото трио, може би фактът, че оценява този момент от историята на България е причина да го направите. И ако още поставяме под съмнение характера ни като българи, фактът, че повече от сто години след подвизите на българите по време на Освобождението, тe все още вдъхновяват хора дори от другия край на света, е причина всички да помислим, и то отново задружно.

Cъбития

Мисъл на деня