изкуство

Крехката красота на кораловите рифове в керамични инсталации

Courtney Mattison

Сложни керамични инсталации, вдъхновени от крехката красота на кораловите рифове, създава Къртни Матисон (Courtney Mattison). Тя определя себе си като океански артивист (художник-активист) и вярва, че докосвайки емоциите, изкуството може да ни накара да оценим случващото се с планета. Нещо, което научните данни често не постигат.

Матисон е родена и израснала в Сан Франциско, завършва интердисциплинарна бакалавърска степен по морска екология и скулптура, след което магистърска степен по екология. Избира рифовете като основен обект в работата си, защото емисиите на парникови газове, замърсяването и прекомерният улов ги застрашват сериозно. Учените се опасяват, че до края на този век тези красиви екосистеми може да спрат да функционират.

Художничката тръгва от идеята, че човек защитава това, за което го е грижа и се интересува от това, което знае и разбира. Надява се изкуството й да докосне и вдъхнови повече хора, готови да защитят океаните.

Създава керамични скулптури, защото материалите, с които работи са свързани с кораловите рифове - и като химически състав, и като крехкост и чупливост. Основно послание в инсталациите й е именно това - ако не сме внимателни и не пазим порцелановите морски обитатели, те лесно ще се счупят. Това е съдбата и на сложната екосистема в кораловите рифове.

Снимки: Courtney Mattison

Мисъл на деня