изкуство

Кристо: Красотата, науката и изкуството винаги ще триумфират

Снимка: Wolfgang Volz / christojeanneclaude.net

"Красотата, науката и изкуството винаги ще триумфират" пише световно известният творец Кристо в писмо през 1985 г.

Вчера жизненият му път приключи, но творческият продължава. Христо Явашев, известен като Кристо, почина на 84 години в дома си в Ню Йорк. Волята му е двата проекта, по които работи в края на живота си, да бъдат завършени.

Голяма изложба за работата и живота на Кристо и съпругата му Жан-Клод в Париж ще се състои в центъра Жорж Помпиду от 1 юли до 19 октомври 2020 г. Проектът за опаковането на Триумфалната арка във френската столица също ще бъде реализиран и ще може да бъде видян през есента на 2021 г.

Христо Явашев е роден на 13 юни 1935 г. в Габрово. Напуска България през 1957 г., като първо заминава за Прага, Чехословакия, след това във Виена, Австрия, а от там се мести в Женева, Швейцария.

През 1958 г. Кристо се установява в Париж, където се запознава с Жан-Клод Денат дьо Гилебон – неговата бъдеща съпруга и творчески партньор. Двамата работят заедно до смъртта й през 2009 г. От 56 години художникът живее в Ню Йорк, САЩ.

От опаковани предмети в началото на творческия си път до монументални проекти на открито, произведенията на Кристо и Жан-Клод преминават границите на живописта, скулптурата и архитектурата.

Националната галерия ви предизвиква в памет на Кристо

Каним ви на виртуална разходка из най-известните им проекти, реализирани през последните десетилетия.

Кристо и съпругата му Жан-Клод

Кристо и съпругата му Жан-Клод под Портите в Сентръл парк през 2005 г. Това е един от емблематичните им проекти, който може да видите в галерията. 

Снимка: Wolfgang Volz

Мисъл на деня