На север от Варна

  • Сподели:
На север от Варна

„На север от Варна" е една поредица от изложби, посветена на Северното Черноморие, запазило все още непокътнати и неосквернени от човешката мания за бетониране места. Показвайки красотата на черноморския бряг с неговите исторически и архитектурни забележителности, и естествена притегателна сила, Огнян Георгиев отстоява своята кауза за съхраняване на природата. Неговите платна изобразяват конкретни, съществуващи места, видени и пресъздадени с много  емоция и професионализъм. Всяка мазка върху платното издава нетърпението да бъде уловен мигът, в който слънцето се провира през гребена на вълната; облаците разтварят хватката си и пропускат няколко лъчи, чиито снопове запалват повърхността на водата... Огнян Георгиев е винаги на първа линия – грабнал скицника, с опърлени от слънцето ръце или здраво държащ греблата на своя каяк. Той черпи вдъхновение и се зарежда директно от място.

Огнян Георгиев е известен с любовта си към морето. Обича да го рисува в неговото естествено състояние – бурно, сурово, гонещо разпенени вълни към брега или кротко отразяващо поклащащите се на повърхността му лодки. С любовта и респекта на човек, роден в морски град и от дете кален в морските стихии, той му посвещава всяка свободна минута. За него морето не е просто съзерцание, то е предизвикателство към художника - да предаде постоянната му изменчивост и неуловимост.

„На север от Варна" вече гостува в Двореца Балчик, в галерия „Христо Градечлиев" – Каварна и Зелен образователен център – Шабла. Благодаря на всички добри орисници – прегърнали идеята за популяризиране на българското Черноморие, с които осъществихме това творческо пътуване : Ваня Колева, Галина Анастасова и Даниела Тодорова от Шабла, Галина Димова и Галя Янакиева от Каварна, Жени Михайлова и Лилиана Драганов – Двореца Балчик.

Голямото лятно турне е към своя завършек. Чувствителната природа на твореца отново ще ни провокира с нови попълнения към колекцията, вдъхновени от срещите и общуването с тези места и хората, споделили изложбите. Огнян Георгиев се надява, срещите му с публиката в тези незабравими места да бъдат ежегодни.

Ваня Маркова- галерия „Арт Маркони“

 

За автора

Огнян Георгиев е роден  6.12.1962 г / Никулден/ в гр. Варна. Рисуването винаги е било голямата му мечта. Професионален разрушител, любител на екстремните спортове, винаги намира време за откровения пред платното. Обожава природата и не пропуска да открадне мигове за общуване с нея – с лодка, яхта, кемпер, катерейки се по непристъпни скали или яхнал своя "Harley Davidson".

Прозорецът на ателието му разкрива изумителна гледка към морето и езерото. Живо, променящо се ежеминутно, ласкаво или сурово, морето е предизвикателство и ще остави трайна следа в творчеството на Огнян Георгиев. Художникът живее и твори в град Варна.