Новият „Шибил“ тръгва в избрани кина в София и с онлайн достъп от цял свят

  • Сподели:
Новият „Шибил“ тръгва в избрани кина в София и с онлайн достъп от цял свят

Пилотният проект на фондация „Първа клапа“, който спечели признанието и симпатиите на публиката и критиката на 6 континента, ще може да се гледа от 2 юли на голям екран в няколко кина в София. Паралелно с това адаптацията по едноименния разказ на Йордан Йовков, спечелила 136 награди в 49 държави, ще достигне до аудиторията в страната и цял свят онлайн чрез платформата Neterra.TV+. Премиерната дата е също 2 юли.  „Шибил“ на 19-годишния режисьор и сценарист Никола Бозаджиев е създаден с изцяло благотворителна цел и е дело на екип от млади дебютанти. Всички събрани средства от прожекциите ще бъдат вложени в създаването на следващия проект на фондацията, отдадена на принципа „учене чрез правене“.

Сценарият на филма е написан, когато Никола Бозаджиев е едва на 17 години, а продукцията е завършена две години по-късно. След представянето на редица фестивали и множеството отличия, той получава и платинено Реми за „Най-добър международен филм“. На същата възраст, като 21-годишен, Спилбърг печели тази награда за свой късометражен филм. Тя е престижно дебютно признание и за още доказани таланти на световното кино като Дейвид Линч, Джордж Лукас, Оливър Стоун, братя Коен, Ридли Скот и други.

Младият Георги Стрезов, композирал музиката за „Шибил“, също изпъква с номинация на Международния фестивал за звук и музика в Хърватия, което нарежда продукцията до филми като „Паразит“, „1917“, „Жокера“, „Джуди“, „Гордост и величие“.

Съвременната адаптация на разказа на Йовков избира да разкаже историята на невъзможната любов на Шибил и Рада през очите на неочакван персонаж, а фактът, че филмът се радва на такъв успех доказва, че посланието и духът му са универсални. Младият екип залага на силната визия и оригиналната музика, записана на живо с оркестър от 80 инструменталисти, а снимките са проведени в реални метеорологични условия в четири сезона, което още повече усилва въздействието на историята.

Актьорският състав в пилотния проект на „Първа клапа“ също е поверен на млади дебютанти. В главните роли са Панайот Мускетарски, Десислава Вулева, Богомил Найденов, Моника Христова, Тони Карабашев, Цветан Великов, Велизар Евтимов, Димитър Йоловски, Мила Банчева. Ролята на Велико Кехая е последното филмово превъплъщение на покойния носител на „Аскеер“, актьора и преподавател, Тодор Близнаков. Оператор е Стефан Врачев.

Мисията на фондацията е да среща опитните творци с младите таланти, за да могат в реална работна среда да се обменят знания и умения и да се развива творческият потенциал. Всички средства от предстоящите прожекции в Одеон и  Дом на киното, както и предстоящите такива в страната, ще се насочат към реализирането на следващия проект на фондация „Първа клапа“ и нов екип от млади дебютанти