Светът е оцелял, защото се е смял

  • Сподели:
Светът е оцелял, защото се е смял

Измина малко повече от година, откакто Музеят на хумора и сатирата в Габрово затвори врати за първи път заради пандемията. В навечерието на 49-ия си рожден ден от управата искат да кажат голямо благодаря на публиката, че ги подкрепи онлайн и лично, докато бяха отворени.

„И ето, че наближи 1 април - рожденият ден на Музея на хумора и сатирата. Все още не е ясно, дали ще отворим врати за всички, които желаят да ни поздравят, или както миналата година ще празнуваме само онлайн. Празникът по случай Деня на шегата започна още на 28 март с виртуално гостуване на две български училища в чужбина - училище “Пейо Яворов” в Брюксел и училище „Христо Ботев“ в Ню Йорк. Пред учениците представихме две от най-популярните образователни програми на Музея: „Габровски хумор“ и „Карнавал“. Включиха се 30 семейства от училището в Брюксел и над 60 семейства от училището в Ню Йорк. 1 април винаги е бил ден на отворените врати в Музея на хумора. Подарявали сме усмивки на стотици български деца, а това, че те се забавляваха в залите на Музея бе най-голямата ни награда. Изненадата за тях е онлайн участието на любимия илюзионист и приятел на Музея - Дани Белев - габровец, с прекрасно чувство за хумор“, споделят от Музея. Габрово освен Столица на хумора е и града, в който се провежда най-голямото магично събитие в България - "Златна котка". Гостуването на Дани Белев е подарък за децата и любителите на илюзионното изкуство.

Музеят ще изненада своите почитатели и с онлайн изложбата „Quo vadis?”- латински сентенции с графичен коментар от Борис Димовски, която ще бъде публикъвана във Фейсбук страницата. Въпреки, че карикатурите са рисувани през 80-те, а самите сентенции са на над 2000 години, изложбата е актуална и днес. За нея Радой Ралин пише: „Боговете на Елада бяха поети, а боговете на Рим – държавници! Рим беше немислим само с една митология, упование на изкуството и художествената самодейност. Рим беше тоталитаристична държава, представляваща империя с разноезични и разноплеменни народи, които, за  да бъдат държани векове под робство, трябваше римско право. Рим имаше свой обществен живот, диктатори и трибуни, философи и нероновци, а имаше отпор срещу тиранията в тези крилати фрази, които, преследвани в своето време, отлетяха в нашата епоха, та да и бъдат мерило за чест!“
В навечерието на празника екипът на Музея започва да повдига завесата и на един от новите си проекти – онлайн изложбата „Ах, това Вариете“. “В нея съвсем ще изтупаме праха от спомените за Експерименталния сатирично-вариететен театър, за да ослепят отново с дързостта и блясъка си. Ще извадим старите ленти, ще проветрим нафталинената миризма от костюмите, ще си спомним отзивите и скандалните истории, ще чуем гласовете на тези, които някога наричаха Вариетето свой дом. Независимо от обстоятелствата ще продължаваме да ви засипваме с хумор и сатира онлайн, но истината е, че нямаме търпение скоро да ви посрещнем отново в Музея!“.