изкуство

В Международния ден на музеите вижте най-впечатляващите експозиции

Снимка: marcosantiago / Pixabay.com

На 18 май отбелязваме Международния ден на музеите, който се чества за първи път през 1978 г. През последните месеци много културни институции затвориха врати за посетители.

Затова ви каним да отбележим деня с онлайн разходка из 10 от най-впечатляващите музеи в света:

Ермитажа в Санкт Петербург

Ермитажът в Санкт Петербург е най-големият музей в Русия и един от най-големите и най-богати музеи в света. Колекциите са разположени в 6 сгради, най-главната от които е Зимният дворец - някога официална резиденция на руските царе.

Залите на комплекса събират около 3 милиона експоната от различни епохи, страни и народи. Богатата колекция на музея може да се сравнява само с колекциите на Метрополитън, Лувъра и Британския музей.

Началото му е поставено през 1764 г. като частна колекция на Екатерина II Велика. Първоначално е замислен като място за уединение – това е буквалното значение на френската дума "ермитаж". След близо век, през 1852 г. е открит за посещения.

Колекциите на Ермитажа представят древногръцката, античната и средновековната култура, изкуството, археологически и художествени паметници на Западна и Източна Европа, както и на Азия.

Музеят предлага виртуална разходка.

Снимка на Зимния дворец: zhushenje / Pixabay.com

Мисъл на деня