изкуство

В Международния ден на музеите вижте най-впечатляващите експозиции

Снимка: marcosantiago / Pixabay.com

На 18 май отбелязваме Международния ден на музеите, който се чества за първи път през 1978 г. През последните месеци много културни институции затвориха врати за посетители.

Затова ви каним да отбележим деня с онлайн разходка из 10 от най-впечатляващите музеи в света:

Музея на история на изкуството във Виена

Музеят на история на изкуството във Виена е един от най-големите в света. Богатият му фонд включва произведения на изкуството от седем хилядолетия - от Древен Египет до края на 18 век.

Днес впечатляващата сграда съхранява картини от различни художници, съкровища и изключително ценни мебели и предмети. Сред тях е и Салиерата (от итал. "солница") на Франсис Първи, чиято кражба през 2003 г. принуждава музея да обяви възнаграждение от 70 000 евро за намерилия я.

Сред най-значимите колекции са тези от Ренесанса и Барока. Посетителите могат да видят творби на Рафаело, Веласкес, Рубенс, Микеланджело и др.

Планирането на музея започва през 1857 г., като целта е да се изложат имперските колекции на Хабсбургите във великолепна нова сграда. Но чак през 1891 г. отваря врати заедно с Природонаучния музей. Двата музея са построени като огледални сгради на площад Мария Тереза.

Разгледайте внушителните зали на музея и емблематични произведения на изкуството.

Снимка: aguettl / Pixabay.com

Мисъл на деня