изкуство

В светлината на прожектора: Велислав Павлов

В рубриката "В светлината на прожектора" днес реших да ви представя актьора Велислав Павлов. Той доби голяма популярност от актуалния в момента сериал "Отплата" по Нова телевизия.

Слави, както го наричат приятелите му, не обикаля постоянно различни предавания в родния ефир, не се появява често на светски събития...

Представям ви някои интересни факти от неговия живот.

• Роден на 16 януари 1974 г. в Берковица. Негова съпруга е актрисата Юлиана Сайска, с която се радват на сина си Йоан.

• Завършва актьорско майсторство в Нов Български Университет. Велислав два пъти кандидатства в НАТФИЗ, но не го приемат. Актьорът е доволен, че е учил в НБУ, защото са му преподавали чужденци. Дори последната година е учил в Англия. Още в трети курс режисьорката Деси Шпатова го кани да участва в едно от най-интригуващите заглавия от руския академичен сезон – "Идиот" по Фьодор Достоевски.

• Актьор на свободна практика. Велислав споделя, че в началото никой не е проявил интерес да го покани някъде на щат. Като цяло не е привърженик на идеята да работи на щат, защото държи на свободата си и на възможността за избор. "За мой късмет постоянно съм играл в театъра и то с хора, на които държа и харесвам", казва актьорът.

• Играе на сцените на Театрална работилница Сфумато - в "Кафе и цигари" с реж. Десислава Шпатова; Театър 199 – в "Рибарят и неговата душа" с реж. Мариус Куркински; Народен театър – в "Кралят Елен" с реж. Мариус Куркински. След участието му в моноспектакъла "Спомняш ли си М" е обявен за новото лошо момче на родния театър.

• Има роли в "Дзифт", "Източни пиеси", "Шменти капели" и в около 30 чуждестранни продукции. Партнирал си е с Вал Килмър във "Фалшива самоличност"; с Джон Кюсак, Хилъри Дъф и Мариса Томей в екшъна "Корпорация Война"; с Морган Фрийман; Антонио Бандерас; Жан Клод ван Дам; Долф Лундгрен и др. "Единственият шанс на нашето поколение да се научи как се прави кино е да участва в чуждите продукции, защото българските филми са още много малко", казва Велислав.

Големият успех – сериалът "Отплата". Първоначално Велислав се явява на кастинг за друга роля, но впоследствие продуцентите решават да го пробват за главния персонаж. Така той получава ролята на Александър Георгиев - банков служител, чието семейство загива в катастрофа по вина на влиятелен бизнесмен. След инцидента Александър е в кома, по време на която нещата се подредени така, че той става главен обвиняем за трагедията. След шумен процес Александър е осъден на дълъг затвор. Когато идва краят на наказанието му, неговият живот е напълно разбит, но има една единствена обсебваща мисъл – да отмъсти на виновниците... "Дясната ръка" на Александър по пътя на отмъщението е популярният изпълнител Орлин Павлов.

• Велислав споделя: "Изпитвам носталгия към 80-те - нямах никакви грижи, карах колело и плувах в басейни. Липсва ми диското, което така и не успях да изживея напълно; също глупавата шарена еуфория и чувството, че всичко ми предстои".

Снимки: http://novatv.bg/otplata/

Мисъл на деня