изкуство

Ван Гог: Само докато рисувам се чувствам жив

Снимка: Уикипедия

Винсент Вилем ван Гог е един от най-видните представители на постимпресионизма. Днес нидерландският художник е смятан за един от най-големите творци в историята на европейското изкуство, макар че приживе остава недооценен.

Роден е на 30 март 1853 г. в Зюндерт, Нидерландия. Отдава се изцяло на рисуването в края на двайсете си години. Следват десет много продуктивни години, в които ван Гог рисува около 900 картини и 1100 рисунки.

През този период го издържа предимно брат му. Емоционалното състояние на художника е нестабилно и се влошава през годините. Самоубива се на 37 години във Франция.

Преди да се премести там живее в Англия, Белгия и Холандия, като многократно се мести. След 1886 г. се установява във Франция, първоначално в Париж.

Там се запознава с най-важните представители на импресионизма, сред които Пиер-Огюст Реноар, Камий Писаро, Едгар Дега, Клод Моне и Жорж Сьора. Общува интензивно и с Пол Гоген, който му повлиява да се оттегли от Париж в провинцията.

Разгорещен спор с Гоген в Прованс през 1888 г. е свързан с пристъп на автоагресия – Ван Гог отрязва част от ухото си и го носи на проститутка, която редовно посещава. Тя се свързва с властите и художникът е открит в безсъзнание, след което е настанен в болница.

През следващата година постъпва в клиника за душевно болни, където е диагностициран с епилепсия. В този период рисува много активно – в и около клиниката – и привидно състоянието му се подобрява.

Следва обаче тежък пристъп, по време на който се нагълтва с разредител и бои. Състоянието му е много тежко и така и не се възстановява след това. Спира да напуска клиниката и започва да рисува автопортрети, както и да пририсува стари свои творби.

През 1890 г. се връща в Париж за кратко, след което отново се оттегля в провинцията и следва нов бурен творчески период и привидно подобрение. Самият той признава "Само докато рисувам се чувствам жив".

Но на 27 юли вечерта се прибира в квартирата си със заседнал в гърдите куршум, който е невъзможно да бъде отстранен. В ранните часове на 29 юли 1890 г. Винсент ван Гог умира само на 37 години.

Макар приживе да не постига голям успех и да не успява да се издържа с рисуване, след смъртта на художника, творчеството му е високо оценено.

През 1973 г. в Холандия е открит музей, посветен изцяло на неговото изкуство, който разполага с най-богатата колекция от негови картини - постоянната колекция включва над 200 картини, 500 рисунки и повече от 750 писма. Може да се разходете виртуално из залите му

В галерията ви представяме картини от последните три години от живота на Ван Гог - сред тях са най-емблематични му творби.

"Ъгъл в парка в Аниер", пролетта на 1887

Снимки: Укипедия

Мисъл на деня