Джонатан Литъм: "Тъмната страна на Бруклин"

  • Сподели:
Джонатан Литъм: "Тъмната страна на Бруклин"

"Тъмната страна на Бруклин" от издателство "Бард"

Лайнъл Есрог е самообявилият се циркаджийски изрод на Бруклин, сирак, чиито туретски импулси го карат да лае, да брои и да раздира езика по стряскащи и оригинални начини.

Заедно с трима ветерани от дома за момчета "Сейнт Винсънт" той работи за фирма за коли под наем, превърнала се в детективска агенция, собственост на дребен мафиот. Те не могат да си представят живота без Франк Мина, харизматичния цар на Бруклин, затова на никой не му пука, че задачите, които той им поставя, не са точно законни.

Но когато Франк е фатално намушкан, един от колегите на Лайнъл се озовава в затвора, другите двама се опитват да заемат мястото му, а вдовицата на жертвата бяга от града, светът на Лайнъл изведнъж се преобръща и този аутсайдер, на когото му е трудно дори да разговаря, се опитва да разплете нишките на случая, като в същото време полага усилия да оплита думите в главата си.

"Тъмната страна на Бруклин" е магнетично четивен, паметно цикличен и напълно завладяващо отдаване на почит към класическия детективски разказ.

Отзиви

Изящно писане и оригинален сюжет! - Нюзуик

Тази увлекателна интерпретация на класическия детективски роман е дело на най-изобретателния писател на Америка - Джонатан Литъм.

Превод: Елена Кодинова

Редактор: Иван Тотоманов