Коко Ковачев - Методът АКТИВ СИТИНГ или как да се справим сами с болките в тялото

  • Сподели:
Коко Ковачев - Методът АКТИВ СИТИНГ или как да се справим сами с болките в тялото

В книгата Коко Ковачев, със съдействието на неговата съпруга Ива Ковачева, споделя всичко за уникалния и измислен от него метод “активно седене” или “актив ситинг”. Кинезитерапевтът разкрива как да използваме упражненията и как сами да се справим със своите физически и емоционални проблеми.

“Актив Ситинг” е система от специализирани, съвсем лесни и леки упражнения и техники, които може да изпълняваме в седнало положение и в удобно за нас време - вкъщи или на работното си място. Целта на упражненията е да балансират физическото и емоционалното тяло за постигане на оптимално здраве. Системата включва много техники от приложната кинезиология, които активират работата на мускулите в тялото, така че те да започнат да работят в синхрон. Всички те са описани в книгата “Методът АКТИВ СИТИНГ - Как да се справим сами с болките в тялото”, чийто първи тираж в размер от 10 000 книги бе на 50% разпродаден само за един месец.

Продължителното седене и обездвижване водят до сериозни физически и емоционални проблеми, особено в условия на социална изолация и мерки, изискващи работа в домашни условия. Активността на човек е пряко засегната, както и неговата духовна нагласа. Сегашното положение изисква психическа устойчивост и физическа активност, за да бъде животът ни пълноценен както преди. Упражненията имат лечебен ефект и повлияват различни проблеми, като отоци по крайниците, болки в гърба, болки в гърдите, изтръпване на китките и пръстите, болки в петите, хронична умора, проблеми с координацията и баланса, крампи, депресия, болки в ставите и много други.

Книгата “Методът АКТИВ СИТИНГ - Как да се справим сами с болките в тялото” има за цел да бъде, както теоретична, така и практична. В първата част се говори за създаването на метода “активно седене”, за произхода на всичките ни болки и как да се справим. Втората част е практична, с над 60 упражнения, а в последните страници има комплекс с упражнения по снимки, които може да се направят от всеки бързо и лесно. Книгата добре описва всяко едно упражнение, как е правилно да се изпълнява и за какво служи. Целта е читателите да могат да практикуват този метод в домашна среда. Упражненията са подходящи, както за хора, които имат физическа активност, така и за такива, които са съвсем начинаещи. Информацията е синтезирана, показваща всяко едно движение и правилно изпълнение на упражненията.

Коко Ковачев се занимава активно с кинезитерапия от 2003 година, а от 2015 година задълбочава работата си в посока приложна кинезиология. Създател е на метода “актив ситинг” и първата в България цялостна програма за Физическа и Емоционална Трансформация (ФЕТ), базирана на Приложна кинезиология.