красота

Маслото от малинови семки - естествена слънцезащита

Снимка: dungthuyvunguyen / Pixabay.com

Маслото от малинови семки не е сред популярните масла в грижата за красотата, но благотворното му действие върху кожата и косата му печели все повече почитатели.

Маслото се добива след пресоване на семки от малина, както показва името му, затова е едно от по-скъпите базови масла. Има зеленикав цвят и приятен аромат. Подходящ е и за кожата на деца и бебета

То е изключително богато на есенциални мастни киселини (Омега 3 и Омега 6), антиоксиданти и витамини (А и Е). Подхранва кожата и забавя стареенето, като подобрява еластичността й.

Действа изключително добре на суха и проблемна кожа, предпочитана грижа е и при зряла кожа. Често се използва при проблеми с пърхут или суха кожа на скалпа, като се нанася поне веднъж седмично на кожата на главата.  

Това е едно от маслата с най-висок натурален слънцезащитен фактор - между 28 и 50 срещу UVB лъчи и между 6 и 8 срещу UVA лъчите. Може да се използва за добиване на здравословен тен при излагане на слънце рано сутрин и късно следобед.

Ако влизате във водата, не пропускайте да нанесете масло повторно. Кожата ви ще остане мека и подхранена, благодарение на маслото. Не забравяйте, че дерматолозите съветват да се избягва излагане под слънчевите лъчи в часовете между 11 и 16 часа.

Вижте още: Как да се наслаждаваме на слънцето и да не страдаме от вредните му влияния

Мисъл на деня