Събития

"Дългият път към звездите" – науката за космоса на театрална сцена

октомври
От
16
ноември
До
07
МЯСТО
България
НАЧАЛЕН ЧАС
19:00

Тази звездна комедия разказва по интерактивен, забавен и хумористичен начин факти от науката за космоса и поставя важни въпроси за бъдещето на човечеството. Спектакълът се играе с голям успех вече трети сезон. Тази есен той ще направи турне из страната.

Първият спектакъл ще се играе в Стара Загора (16.10.). След това ще бъде представен в Бургас (17.10.), София (24.10.), Варна (30.10.), Велико Търново (06.11.) и Русе (07.11.).

За първи път тази година, екипът на спектакъла има покана за участие във фестивала Teatro della Meraviglia 2021, който ще се състои в Тренто, Италия в началото на март 2021. Повече информация за фестивала, можете да намерите тук.

В основата на сюжета на научно-хумористичния спектакъл е популярно телевизионно шоу, в което често гостуват световните лидери. Предстоят президентски избори. Джон Ел Иванов, амбициозен астрофизик е основният кандидат, който иска да ги спечели.

Насреща му е Денеш Наги, водещият на предаването, чиито пиперлив език не се страхува от нищо. Едно изненадващо разкритие ще бъде направено.

Зад екипа на театралния пърформанс стоят имената на: Андреа Брунело (режисьор и сценарист от Jet Propulsion Theatre - Италия), д-р Владимир Божилов (от Катедра "Астрономия" към Софийския универстиет "Свети Климент Охридски") и Димитър Узунов (режисьор, сценарист и актьор от Famille Mundi - Париж и Арте Урбана Колектив - София).

"Дългият път към звездите" е копродуциран от Форум Демокрит, Арте Урбана Колектив и Jet Propulsion Theatre. Проектът е част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата. Турнето се реализира с финансовата помощ на Министерство на културата.

Звездната комедия "Дългият път към звездите" ще се играе на следните дати, в следните градове:
16.10. - Стара Загора, 19:00 ч., зала Захарий Княжески
17.10. - Бургас, 19:00 ч., Хаштаг Студио
24.10. - София, 17:00 ч., Дом на киното (от програмата на фестивала АСТ)
30.10. - Варна, 19:00, Фестивален и конгресен център - зала 2
06.11. - Велико Търново, 20:00 ч., Там
07.11. – Русе 19:00 ч., Дом Канети

Билети за всички представления, можете да закупите онлайн на следния сайт: http://www.arteurbanacollectif.com/the-long-way-to-the-stars.html.

За повече информация и новини следете Фейсбук страницата на спектакъла: https://www.facebook.com/thelongwaytothestars.

Членовете на екипа на спектакъла "Дългият път към звездите":

Андреа Брунело има докторска степен по физика от State University of New York at Stony Brook. През 2001 г. Брунело решава да следва своето артистично призвание и започва театрална кариера.

Той е основател и художествен ръководител на Teatro Portland в Тренто, Италия. Той е и художествен ръководител на Arditodesio Company, театрална компания, създадена през 2002 г., за която е написал и продуцирал над 10 оригинални пиеси, които са представяни в цяла Италия и в чужбина. През 2012 г.

Андреа Брунело съвместно с Лабораторията за комуникации по физически науки към катедрата по физика на университета в Тренто създава Jet Propulsion Theatre (JPT). Това е лаборатория за театрално творчество, свързано с науката, учените и научните истории.

JPT има за цел да покаже хуманната страна на науката чрез театъра. Брунело понастоящем е свързан с катедрата, където преподава курс Emozionare con la Scienza, за разказване на научни истории и за писане на научни театрални пиеси. Продукциите на JPT са както на италиански, така и на английски, и са представяни в множество театри, университети и училища.
Димитър Узунов е театрален режисьор, сценарист и продуцент. Той притежава магистърска степен по приложни театрални науки от Университета Париж 8.

Учил е и актьорско майсторство, театрална режисура и театрален мениджмънт в Brooklyn College (CUNY). През 2008 г. основава театрална компания Famille Mundi в Париж и оттогава е нейн артистичен директор.

Съосновател е и съръководител на Арте урбана колектив, който продуцира и организира различни събития в България и Европа. Организатор е на Summer Scriptwriting Base (SSB), международен образователен форум за писане на сценарии за различни изкуства и творчески индустрии.

SSB събира всяко лято за десет интензивни дни с лекции и уъркшопи участници, лектори и ментори от цял свят. Той е режисьор и сценарист на осем театрални постановки във Франция и България и множество мултимедийни истории.

Димитър Узунов редовно дава уъркшопи за разказване на истории, актьорско майсторство и режисура (Франция, България, Великобритания, САЩ, Гърция, Кипър, Египет, Литва и Азербайджан).

Д-р Владимир Божилов е преподавател в катедра "Астрономия" на Физически факултет на Софийски университет и комуникатор на науката. Носител е на докторска степен по астрофизика и астрономия, като основните му научни интереси са към изучаването на активните галактични ядра, космологията и търсенето на живот извън земята.

Д-р Божилов е активен популяризатор на науката – носител е на второ място в конкурса за комуникация на наука "Лаборатория за слава FameLab" 2010 и първа награда в международното му издание "Hall of FameLab" 2014 в Лондон, Великобритания.

Чест гост е в радио и телевизионни предавания и на различни събития за комуникация на науката (Софийски фестивал на науката, Европейска нощ на учените и др.), където разказва на достъпен език за най-новите открития от областта на Космоса.

Съавтор е на две книги, повече от 30 научни и над 80 научнопопулярни публикации. Лектор и научен експерт в Детски научен център "Музейко" от основаването му през 2015 г. до сега. В периода 2012-2018 г. е бил научен редактор, а след това и главен редактор на сп. ВВС ЗНАНИЕ.

Виж още:
април
16

Веско Ешкенази: 50 - Юбилеен концерт

Зала 1 на НДК, София
На 4 юни 2020 година, виртуозът Веско Ешкенази ще застане на сцената на Зала 1 на НДК в гр....
ноември
28

Андре Рийо се завръща през ноември в София

"Арена Армеец", София
Холандският "Крал на валса", който направи класическата музика достъпна до всички, ще доведе...
ноември
13

Откачалка нахлува само в кината в петък, 13

България
Този ноември се оглеждайте за Откачалка – оригинален и провокативен поглед към изключително...
ноември
20

25-ти филм за Джеймс Бонд - "Смъртта може да почака"

България
Дългоочакваният 25-ти филм за Джеймс Бонд, "Смъртта може да почака", тръгва в кината у нас...
декември
11

"Свободен играч" от декември в кината

България
Какво, ако светът около нас беше видеоигра? Ако настъпи време, в което трябва да определяме...
юни
19

В това време на едно друго място/100 години чешки комикс

София
Изложбата е резултат от съвместната работа на Чешките центрове в Европа, в партньорство с...
октомври
01

Кампания "Модерно е да се чете"

България
Тази есен "Модерно е да се чете" се завръща с нова кампания, с която ще зарадва...
ноември
21

Международен кларинетен конкурс "Сава Димитров"

София
Събитието със 120 участници от 30 държави и звездно жури ще се предава на живо и в Интернет
ноември
05

Бляскав оперен гала спектакъл със солистите на Болшой театър

НДК, София
Бляскавият оперен гала спектакъл със звездните солисти на Болшой театър с нова дата - 5 ноември...
Cъбития

Мисъл на деня