Събития

"Фантазмемория" е изложба – живопис на Валери Ценов

юли
От
22
август
До
11
МЯСТО
Варна
НАЧАЛЕН ЧАС
18:30

Арт Галерия Ларго представя изложба – живопис на Валери Ценов "Фантазмемория" от 22 юли до 11 август 2020 г. Откриване – сряда, 22 юли. 2020 г. от 18:30 часа.

Разгледайте картините

След седем- годишно прекъсване от 22 юли варненската публика отново ще има възможността да се наслади на самостоятелна изява на пловдивския виртуоз на четката Валери Ценов.

Той е носител на специалния приз "Художник на десетилетието на галерия Ларго 2008 – 2018". Въпреки че участва във всички сборни изложби на галерия "Ларго", Валери не е показвал самостоятелна изложба във Варна от 2013-та година.

За сегашната си соловата си изява в морската столица пловдивчанинът се готви през последните 8 месеца и ще покаже нови творби, създадени специално за пространството на галерия "Ларго".

Изложбата се нарича "Фантазмемория", дума, която е рожба на авторовото въображение и опита на Валери да допусне зрителите и ценителите в неговия много личен свят, в който живее неговата душа и от който се вдъхновява неговото въображение.

Този свят Валери е нарекъл с измислената дума "Фантазмемория". "Фантаз" идва от българската дума "фантазия", която е сходна по звучене и еднаква по значение на много европейски езици, заредена е с изключително светло, позитивно звучене и предизвиква у човека усещане за радост, свобода, приключение и пътуване.

Втората част на словосъчетанието идва от латинската дума memoria, която не само на латински, но отново на редица европейски езици има сходно произношение и означава памет. И така от съчетаването на "фантазия" и "мемория" се получава думата "Фантазмемория".

С нея Валери Ценов е нарекъл не само своята нова изложба. Тя звучи като име на някаква непозната, далечна, вълшебна страна, пълна с красиви, умни и силни хора.

С тази дума художникът обозначава не само един свят, но и един процес – процесът на помненето, който е предшестван от търсенето, откриването, опознаването и накрая – осмислянето на света около нас.

Сякаш пловдивчанинът иска чрез своите картини и чрез името на изложбата си да ни каже – "Всички вие имате своя лична, съкровена страна, страна на фантазията и на спомените, страна на мечтите и на смелите пориви.

Пазете я! Пазете своята Фантазмемория, помнете с какви мечти сте я напълнили, помнете с какви герои сте я населили! Това е вашият личен, съкровен, недокоснат от никой друг свят и докато го помните и фантазирате за него, никой не може да ви го отнеме."

В настоящата изложба в галерия "Ларго" ще видим картини от различни цикли, които Валери Ценов разработва и рисува през годините. Някои от тях, като цикъла "Жив свят", са сравнително нови.

Други, като цикъл "Антични морета" или цикъл "Родопски мотиви", са с повече от десет или двадесет- годишна история, но продължават да интересуват художника и до днес и той се връща към тях отново и отново.

Така и в настоящата експозиция зрителите ще имат възможност да се насладят на картини от тези три цикъла.

В част от творбите в изложбата ще открием, разбира се и образа на жената, образ основополагащ и значим в неговото творчество. За Валери жената е икона, символ на духовността, символ на чистата красота, на природата и на майката-земя. Неговите женски образи са извисени, изпълнени със светлина, лишени от страст, сякаш дошли от един друг свят.

В експозицията за радост на варненската публика ще има и много морски сюжети. Картините на Валери на морска тематика са населени с лодки и котви, с въздушни балони и знамена, веещи се във въздуха, със скачащи делфини и летящи риби.

Те са като едно вълнуващо, лазурно-синьо или ултрамаринено пътешествие. В тях пловдивският виртуоз запечатва копнежа на моряка към морската шир, но и желанието му да се завърне на брега, където го очаква любимата.

Заповядайте на откриването с участието на автора на 22-ри юли, сряда, от 18:30 в Арт Галерия Ларго във Варна, ул. Хан Крум № 8, а изложбата продължава до 11 август.

За художника:
Валери Ценов е роден на 27 октомври 1961 г. Учи живопис в Националната Художествена Академия от 1983 до 1989 г. в класа на проф. Борислав Стоев. Работи в областта на маслената живопис, акрила и акварела.

Ценов е чест гост във френските изложбени салони. За него френското списание за култура "UNIVERS DES ARTS" пише: "...творец, застанал извън общоприетото, който отказва да създава повърхностно изкуство.

Той защитава изначалната роля на художника – да бъде посланик, мост, свързващ световете, хората, идеите, духовното и материалното... За тези, които могат да разшифроват неговата символика, картините му са истински книги на Живота....".

От 1991 г. до днес Валери Ценов има над 60 самостоятелни изложби в България, Германия, САЩ, Швейцария, Франция, Испания и др. Негови творби са притежание на галерии и колекционери от почти целия свят.

Носител е на приза "Художник на десетилетието 2008 - 2018 на Арт Галерия Ларго". Живее и работи в Пловдив.

Виж още:
юли
11

Wardruna с концерт в България през 2021 г.

Пловдив
Норвежката фолк/ембиънт банда Wardruna, чийто фронтмен Einar Selvik е композитор за саундтрака на...
юли
16

Vola open air с ново издание през 2021 година

България
Известни са вече датите за осмото издание на музикалния фестивал Vola open air 2021, който...
ноември
05

Бляскав оперен гала спектакъл със солистите на Болшой театър

НДК, София
Бляскавият оперен гала спектакъл със звездните солисти на Болшой театър с нова дата - 5 ноември...
октомври
24

Дейвид Гарет с концерт през октомври 2021

София
След невероятния успех в 14 държави, от родната Германия до държави като Италия, Полша, Турция и...
февруари
12

Портрети, автопортрети и шаржове в Музея на хумора и сатирата

Габрово
Възможно ли е да видите на едно място Чудомир, Алеко Константинов, Радой Ралин, Тодор Колев,...
август
31

Соня Йончева и Пласидо Доминго с Гала концерт в сърцето на София

София
Събитието ще се състои на 31 август пред катедралния храм "Свети Александър Невски", днес...
Cъбития

Мисъл на деня