Събития

"Изкуство и политика" в Гьоте-институт

ноември
21
МЯСТО
София
НАЧАЛЕН ЧАС
14:00

В предпоследната събота на ноември Гьоте-институт ще предложи още две събития от програмата "Изкуство и политика". Те започват в 14:00 ч. с онлайн семинар с участието на философа Боян Манчев и философката и професорка от университета в Гисен, Гемания – Бояна Кунст.

Програмата ще продължи на живо и онлайн с лекция-пърформанс на Войн де Войн – авторски проект, създаден по повод изложбата "Изкуство и политика" и за пространството на галерия "Структура".

В края на октомври в галерия "Структура" се откри изложбата "Изкуство и политика: конфронтации и съжителства" с произведения на едни от най-големите имена на германското изкуство на 20-ти век – Ото Дикс, Йозеф Бойс, Герхард Рихтер, Хана Хьох и Гюнтер Юкер.

Изложбата с творби от колекцията на ifa – Германския институт за межуднародни отношения е съпътствана и от паралелна програма, организирана от Гьоте-институт.

Тази събота, 21 ноември, предстоят два от големите акценти в програмата "Изкуство и политика". Първото събитие е с участието на едно от най-ярките имена на философията и теорията на пърформанса – Бояна Кунст.

Тя се занимава с философия и драматургия, изнасяла е лекции в университети в цяла Европа, има редица публикации и книги, а в момента е ръководителка на международната магистърска програма "Хореография и пърформанс" в университета в Гисен – едно от най-важните средища за съвременен танц и пърформанс в Германия, а и в международен план.

В програмата "Изкуство и политика" тя ще се включи с лекция, в която ще говори за понятието "грижа" през призмата на феминистката теория.

Нейното участие е съпроводено от лекция и последваща дискусия с Боян Манчев – добре познат в България, Европа и Япония със своите философки трудове и артистична работа с колектива "Метеор", на който е съосновател. В лекцията си Манчев ще обърне внимание на понятието за революция и революционно изкуство.

Лекциите на двамата философи ще се проведат онлайн на английски език и с безплатен достъп на живо на 21 ноември от 14:00 ч. в YouТube канала на Гьоте-институт тук, след което двамата ще влязат в разговор, в който и публиката ще може да се включи с въпроси.

Вечерта на 21 ноември ще завърши със събитие на живо, започващо в 18:30 ч. – пърформансът "Анна – палиндром на поведение" на Войн де Войн, който е не само едно от най-ярките присъствия в българското съвременно изкуство и пърформанс в момента, но и основател на пространството "Етер" в София и на фестивала "Sofia Art Week".

Специално за изложбата "Изкуство и политика" и за пространството на галерия "Структура" той създаде пърформанс, в който се занимава с темите за историята и междупоколенческата травма, изхождайки от собствената си биография и примера на баба си Анна, която заради политическите си възгледи завършва в затвора през 30-те години на миналия век.

Събитието в галерия "Структура" е със силно ограничен капацитет, но ще бъде излъчвано на живо в YouТube канала на Гьоте-институт тук.

Виж още:
ноември
23

"Купи 1 книга. Подари я за Коледа"

България
В навечерието на коледните и новогодишни празници книжният бранш отново се обръща с послание към...
ноември
28

"Пътуване във Всичколената" - уникалното интерактивно представление

София
Театър на сетивата кани всички жадни за нестандартни преживявания приключенци на вълшебния кораб...
декември
11

"Свободен играч" от декември в кината

България
Какво, ако светът около нас беше видеоигра? Ако настъпи време, в което трябва да определяме...
ноември
20

25-ти филм за Джеймс Бонд - "Смъртта може да почака"

България
Дългоочакваният 25-ти филм за Джеймс Бонд, "Смъртта може да почака", тръгва в кината у нас...
ноември
05

Бляскав оперен гала спектакъл със солистите на Болшой театър

НДК, София
Бляскавият оперен гала спектакъл със звездните солисти на Болшой театър с нова дата - 5 ноември...
октомври
23

Карикатурен салон 2020 в Музея на хумора и сатирата

Габрово
Пандемия по време на Карикатура или Карикатура по време на Пандемия
ноември
19

Пламен Монев: "Пътешествие"

Варна
Арт Галерия Le Papillon представя едно ведро "Пътешествие" с последните картини на добре познатия...
октомври
01

Кампания "Модерно е да се чете"

България
Тази есен "Модерно е да се чете" се завръща с нова кампания, с която ще зарадва...
ноември
19

"Извисяване" - сборна изложба живопис и пластика

Варна
"Извисяване" е сборна изложба живопис и пластика, която може да разгледате в...
Cъбития

Мисъл на деня