Събития

"На кухненската маса" - самостоятелна изложба на Надежда Олег Ляхова

юни
От
23
юли
До
12
МЯСТО
София
НАЧАЛЕН ЧАС
19:00

"На кухненската маса" е серия от двайсет и една фотографии, всяка една избрана от средно сто, заснети в продължение на няколко седмици. Изложбата може да бъде видяна в галерия Little Bird Place от 23 юни до 12 юли 2020 г.

От февруари до май 2020 г., всеки ден Надежда Олег Ляхова прави стотици кадри, в опит да възпроизведе появили се за секунда образи в различни състояния върху една и съща повърхност. Бавна и трудоемка процедура, в чест на един от най-непретенциозните жанрове в изкуството, натюрмортът.

Обектите – жива или мъртва природа, заедно с отраженията, светлината и целия арсенал от източници и средства, работят за постигане на "La grande bellezza" в изкуството. Тази серия фотографии говори за липса на апетит и за глад на окото.

За сценографията са употребени десетки портокали и си личи, че някой си е играл с тях вместо да ги яде. Тази склонност към аранжиране се среща и в други произведения на художничката. Познаващите творчеството й ще разпознаят също и темата за преходността, за гордостта и суетата.

Постоянното съмнение в смисъла да се занимаваш с изкуство и същевременно обсебеността от изкуството, невъзможността да се живее без него и без постоянното търсене на съвършения образ – споделената невроза на автор и на зрител. И в сегашната изложба тази история продължава.

Именно "история", защото още заглавието предполага продължение. Като че ли всеки момент някой ще ти съобщи какво всъщност се случва на тази маса. А проследяването на фотографиите намеква за характери и отношения, за емоции, настроения, за различни етапи от живота. Един от портокалите изглежда "разцъфтял", друг е "изцеден", друг "кисел".

Атмосферата на повърхността на масата навсякъде е с различна температура – създава илюзията за лятно време, за вода или за метална повърхност. А общото впечатление е за живопис.

Авторката много добре осъзнава способността си да постига ефектите на ръкотворните техники с дигитални средства и спокойно стъпва на терена на маслените бои, пастелите или графиката. При това с възможно най-безобидното устройство – известно е, че камерата й никога не е най-високия клас.

Тя много повече гледа и аранжира, отколкото снима в техническия смисъл на думата – може би тук се крие връзката между гордостта и търсенето на съвършенството. Обсебеността от рисуването при Надежда Олег Ляхова понякога върви заедно с повтарящо се сякаш до безкрайност механично действие.

И е интересно как натрупването и наслагването накрая придобиват смисъл. "На кухненската маса" слоевете се разстилат в отделни кадри, но по-голямата част от тях буквално са изтрити от паметта на камерата, за да остане това, което е изложбата. Тази изложба по странен начин има характер на ретроспектива.

Въпреки че представя само най-новата работа на художничката, препратките към различни етапи от творчеството й през последните може би трийсет години са ясно видими. И същевременно е съвършено различна от всичко, правено до сега.

23 юни – 12 юли 2020
Откриване: 23 юни (вторник), 17:00 – 21:30 ч.
Куратор: Даниела Радева

Виж още:
юни
18

Светът не е спирал да се върти

Гьоте институт, София
Пърформансът на Кети Маринова и Стефан Прохоров е продължителен, без начало и край и може да се...
юни
21

"Всичко е светлина" - изложба на Александър Иванов

Галерия SYNTHESIS, София
"Всичко е светлина" е фотографска изложба на Александър Иванов, която може да видите от 21.06 до...
юни
21

Fluca: Австрийски културен павилион открива своята сцена в Пловдив

Пловдив
Лъскавата мобилна кутия за изкуство и култура в сърцето на Пловдив стартира своята програма на 21...
юли
25

Уличният фестивал 6Fest с ново издание в Пловдив тази година

Пловдив
Уличният фестивал 6Fest се завръща в Пловдив за втори път след миналогодишното си издание в...
ноември
13

Бляскав оперен гала спектакъл със солистите на Болшой театър

НДК, София
Един изключителен празник за сетивата предстои за многобройните почитатели на оперната класика и...
юни
16

Зоран Мише с трета самостоятелна изложба

КО-ОП, София
LOST ще бъде официално открита в КО-ОП на 16-и юни
юли
17

Татяна Лолова и Стефан Вълдобрев на "Арт Поток" 2020

Царево
"Арт Поток" ще бъде открит на 17 юли с международната изложба "Без рамки", която ще бъде...
юни
03

Музей на жената - частна колекция на Алла Георгиева

София
Национална галерия и Българският фонд за жените представят Музей на жената - частна колекция...
юли
15

Нина Николина представя "Тебе да вземем"

София
На 15 юли Сцена парк Военна Академия е домакин на концерта на Нина Николина "Етно Джаз...
Cъбития

Мисъл на деня