Събития

"На кухненската маса" - самостоятелна изложба на Надежда Олег Ляхова

юни
От
23
юли
До
12
МЯСТО
София
НАЧАЛЕН ЧАС
19:00

"На кухненската маса" е серия от двайсет и една фотографии, всяка една избрана от средно сто, заснети в продължение на няколко седмици. Изложбата може да бъде видяна в галерия Little Bird Place от 23 юни до 12 юли 2020 г.

От февруари до май 2020 г., всеки ден Надежда Олег Ляхова прави стотици кадри, в опит да възпроизведе появили се за секунда образи в различни състояния върху една и съща повърхност. Бавна и трудоемка процедура, в чест на един от най-непретенциозните жанрове в изкуството, натюрмортът.

Обектите – жива или мъртва природа, заедно с отраженията, светлината и целия арсенал от източници и средства, работят за постигане на "La grande bellezza" в изкуството. Тази серия фотографии говори за липса на апетит и за глад на окото.

За сценографията са употребени десетки портокали и си личи, че някой си е играл с тях вместо да ги яде. Тази склонност към аранжиране се среща и в други произведения на художничката. Познаващите творчеството й ще разпознаят също и темата за преходността, за гордостта и суетата.

Постоянното съмнение в смисъла да се занимаваш с изкуство и същевременно обсебеността от изкуството, невъзможността да се живее без него и без постоянното търсене на съвършения образ – споделената невроза на автор и на зрител. И в сегашната изложба тази история продължава.

Именно "история", защото още заглавието предполага продължение. Като че ли всеки момент някой ще ти съобщи какво всъщност се случва на тази маса. А проследяването на фотографиите намеква за характери и отношения, за емоции, настроения, за различни етапи от живота. Един от портокалите изглежда "разцъфтял", друг е "изцеден", друг "кисел".

Атмосферата на повърхността на масата навсякъде е с различна температура – създава илюзията за лятно време, за вода или за метална повърхност. А общото впечатление е за живопис.

Авторката много добре осъзнава способността си да постига ефектите на ръкотворните техники с дигитални средства и спокойно стъпва на терена на маслените бои, пастелите или графиката. При това с възможно най-безобидното устройство – известно е, че камерата й никога не е най-високия клас.

Тя много повече гледа и аранжира, отколкото снима в техническия смисъл на думата – може би тук се крие връзката между гордостта и търсенето на съвършенството. Обсебеността от рисуването при Надежда Олег Ляхова понякога върви заедно с повтарящо се сякаш до безкрайност механично действие.

И е интересно как натрупването и наслагването накрая придобиват смисъл. "На кухненската маса" слоевете се разстилат в отделни кадри, но по-голямата част от тях буквално са изтрити от паметта на камерата, за да остане това, което е изложбата. Тази изложба по странен начин има характер на ретроспектива.

Въпреки че представя само най-новата работа на художничката, препратките към различни етапи от творчеството й през последните може би трийсет години са ясно видими. И същевременно е съвършено различна от всичко, правено до сега.

23 юни – 12 юли 2020
Откриване: 23 юни (вторник), 17:00 – 21:30 ч.
Куратор: Даниела Радева

Виж още:
ноември
05

Бляскав оперен гала спектакъл със солистите на Болшой театър

НДК, София
Бляскавият оперен гала спектакъл със звездните солисти на Болшой театър с нова дата - 5 ноември...
август
31

Соня Йончева и Пласидо Доминго с Гала концерт в сърцето на София

София
Събитието ще се състои на 31 август пред катедралния храм "Свети Александър Невски", днес...
октомври
24

Дейвид Гарет с концерт през октомври 2021

София
След невероятния успех в 14 държави, от родната Германия до държави като Италия, Полша, Турция и...
февруари
12

Портрети, автопортрети и шаржове в Музея на хумора и сатирата

Габрово
Възможно ли е да видите на едно място Чудомир, Алеко Константинов, Радой Ралин, Тодор Колев,...
Cъбития

Мисъл на деня