Събития

Бернини и римският Барок

май
От
15
юли
До
15
МЯСТО
Дворецът на пл. "Княз Александър І"
ЧАС
10:00 - 18:00

Италианският културен институт в София има удоволствието да представи изложбата "Бернини и римският Барок: модерният начин на изразяване. Творби от двореца Киджи в Арича".

От 15 май до 15 юли в Националната галерия в София ще бъдат изложени 58 произведения на изкуството, свързани с видни личности от римския Барок, от Бернини до Кавалер д'Арпино и Матия Прети.

Изложбата, която се организира под патронажа на Столична община, ще ни отведе на пътешествие в Италия през XVII век, за да опознаем наситения и завладяващ начин на изразяване, характерен за този период. 

За първи път в България ще бъде представена толкова разнообразна колекция от жанрове и теми, предпочитани от поръчителите на изкуство по онова време: от портрет и автопортрет, пейзажи и алегории с изискан класически вкус, до това, което определяме като "Триумфален Барок", с неговите религиозни изображения между съзерцателния интимизъм и силата на Христовата драма, без да пренебрегваме гравюрите и гледките от град Арича.

Благодарение на изложените произведения ще можем да се запознаем и с гения на Джан Лоренцо Бернини, смятан за най-великия представител на изкуството за неговото време. Изключително талантлив художник, скулптор, сценограф, комедиограф и архитект, той е изследвал много нови области в търсене на своя собствен начин на изразяване, който по-късно се превръща в универсален език на Барока.

Изложбата ще представи една по-малко известна на широката публика страна на Бернини, акцентирайки върху образа му на художник и проектант. До неговите творби ще застанат шедьоври на много от художниците, събрали се в Рим именно благодарение на творческия магнетизъм на Бернини, катализатор за различните енергии и гениални идеи. Благодарение на колекцията, съхранявана в двореца Киджи в Арича, ще можем да се възхищаваме на произведенията на Момпер, Бачичо, Кавалер д'Арпино, Джачинто Джиминяни, Боргоньоне и много други.

По повод семестъра на българското европредседателство, изложбата ще ни накара да помислим върху значението на комуникацията - център на бароковото изкуство, което, благодарение на изцяло нови конотации за времето си, прави революция в естетиката и разпространението на изкуството. Изложената колекция предлага на посетителите възможността да оценят този стил в неговата очарователна сложност и неоспорима оригиналност.

Поредица от събития и срещи с експерти ще послужи за съпоставка между обществото през XVII век и обществото днес, разкривайки един изключително модерен и проницателен език на общуване.

На вернисажа ще присъства Н.Пр. посланикът на Италия в България Стефано Балди, заедно с директора на Италианския културен институт г-жа Луиджина Педди, които официално ще открият изложбата, заедно с домакина на събитието - директора на НХГ, г-жа Слава Иванова и куратора проф. Франческо Петручи.

Виж още:
август
20

Международен фолклорен фестивал 2018

Летен Театър Бургас
Участниците в 46-то издание на Международния фолклорен фестивал вече са селектирани от подборната...
септември
27

Кралят на фламенкото Висенте Амиго води "Сърцето на Андалусия" в сърцето на София

НДК, зала 1
Кралят на фламенкото Висенте Амиго идва за първи път в България на 27 септември 2018 за...
октомври
07

Нели Рангелова - юбилеен концерт

НДК, зала 1
На 7 октомври Нели Рангелова ще взриви зала 1 на НДК с неподражаемия си глас и висока...
декември
09

Руски балет на лед "Санкт Петербург" представя "Лебедово езеро"

Зала 1, НДК
Едно от най-любимите класически произведения на всички времена "Лебедово езеро" отново стъпва на...
август
22

"Беглика фест" 2018: десет стъпки по пътя

Язовир Голям Беглик, Батак
Който е бил на Беглика, я носи в очите и сърцето. "Беглика фест" в една дума е Магия – във...
ноември
29

Ричард Клайдерман - 40 години на сцената

НДК, Зала 1
Популярният френски пианист Ричард Клайдерман ще отбележи 40 години от началото на сценичната си...
ноември
08

Михаил Белчев - 50 години на сцена

Зала 1, НДК
С неговите песни са се обичали, обичат и ще се обичат хората!
ноември
01

Ара Маликян отново у нас

Зала 1, НДК
Виртуозният цигулар Ара Маликян се завръща за втори концерт в София. Ще го гледаме тази...
август
21

Профил: Даниела Димитрова

ETO. Място за култура
В срещите ПРОФИЛ ще ви представяме практици в областта на маркетинга и рекламата, които вървят...
Предстоящи събития

Мисъл на деня