Събития

Бернини и римският Барок

май
От
15
юли
До
15
МЯСТО
Дворецът на пл. "Княз Александър І"
ЧАС
10:00 - 18:00

Италианският културен институт в София има удоволствието да представи изложбата "Бернини и римският Барок: модерният начин на изразяване. Творби от двореца Киджи в Арича".

От 15 май до 15 юли в Националната галерия в София ще бъдат изложени 58 произведения на изкуството, свързани с видни личности от римския Барок, от Бернини до Кавалер д'Арпино и Матия Прети.

Изложбата, която се организира под патронажа на Столична община, ще ни отведе на пътешествие в Италия през XVII век, за да опознаем наситения и завладяващ начин на изразяване, характерен за този период. 

За първи път в България ще бъде представена толкова разнообразна колекция от жанрове и теми, предпочитани от поръчителите на изкуство по онова време: от портрет и автопортрет, пейзажи и алегории с изискан класически вкус, до това, което определяме като "Триумфален Барок", с неговите религиозни изображения между съзерцателния интимизъм и силата на Христовата драма, без да пренебрегваме гравюрите и гледките от град Арича.

Благодарение на изложените произведения ще можем да се запознаем и с гения на Джан Лоренцо Бернини, смятан за най-великия представител на изкуството за неговото време. Изключително талантлив художник, скулптор, сценограф, комедиограф и архитект, той е изследвал много нови области в търсене на своя собствен начин на изразяване, който по-късно се превръща в универсален език на Барока.

Изложбата ще представи една по-малко известна на широката публика страна на Бернини, акцентирайки върху образа му на художник и проектант. До неговите творби ще застанат шедьоври на много от художниците, събрали се в Рим именно благодарение на творческия магнетизъм на Бернини, катализатор за различните енергии и гениални идеи. Благодарение на колекцията, съхранявана в двореца Киджи в Арича, ще можем да се възхищаваме на произведенията на Момпер, Бачичо, Кавалер д'Арпино, Джачинто Джиминяни, Боргоньоне и много други.

По повод семестъра на българското европредседателство, изложбата ще ни накара да помислим върху значението на комуникацията - център на бароковото изкуство, което, благодарение на изцяло нови конотации за времето си, прави революция в естетиката и разпространението на изкуството. Изложената колекция предлага на посетителите възможността да оценят този стил в неговата очарователна сложност и неоспорима оригиналност.

Поредица от събития и срещи с експерти ще послужи за съпоставка между обществото през XVII век и обществото днес, разкривайки един изключително модерен и проницателен език на общуване.

На вернисажа ще присъства Н.Пр. посланикът на Италия в България Стефано Балди, заедно с директора на Италианския културен институт г-жа Луиджина Педди, които официално ще открият изложбата, заедно с домакина на събитието - директора на НХГ, г-жа Слава Иванова и куратора проф. Франческо Петручи.

Виж още:
август
25

Камелия Тодорова, Рут Колева, Милица Гладнишка - Ladies of Jazz

Античен Театър Пловдив
Три от най-значимите съвременни джаз изпълнителки ще се качат на една сцена, за да...
май
23

Космодрум * Фантастика, космонавтика и приказки за бъдещето

ONE Gallery, София
Изложбата КОСМОДРУМ е част от антропологично изследване, което се занимава с ролята на бъдещето в...
юни
30

Кралски Концертгебау оркестър – Амстердам

НДК, зала 1
Интерпретации на световно ниво ще чуе публиката на 30 юни от 20:00 часа в зала 1, в изпълнение...
юли
14

Изложба живопис на Даниела Стойкова

The Art of Love, бул. "Христо Смирненски" 48, София
Артистичният език на Даниела се характеризира с живи цветове и силно въздействие. Той обрисува...
юни
22

Франкофоли 2018

Парк "Македония", Благоевград
Тази година фестивалът за съвременна музика ще се проведе на 22 и 23 юни, при вход свободен, в...
юни
18

Забравена от Небето

Камерна сцена "Славянска беседа"
Всеки от нас има моменти, в които усеща душата си празна, изгубена и забравена. И тогава всеки...
юли
23

Вапцаров. Пет разказа за един разстрел

Дом на киното, София
На 23 юли 1942 г. един мъж е осъден на смърт от Военнополевия съд на Царство България и още същия...
юни
15

Радио Парк Фест 2018

Голямата поляна в Южния парк, София
За втора поредна година БНР организира "Радио Парк Фест" и среща публиката на живо с някои от...
май
31

Beloslava | Happy Summer Edition Vol.1

Sofia Live Club, НДК
БЕЛОСЛАВА ще ни въвлече в приказно лятно пътешествие.
Предстоящи събития

Мисъл на деня