Събития

Бернини и римският Барок

май
От
15
юли
До
15
МЯСТО
Дворецът на пл. "Княз Александър І"
ЧАС
10:00 - 18:00

Италианският културен институт в София има удоволствието да представи изложбата "Бернини и римският Барок: модерният начин на изразяване. Творби от двореца Киджи в Арича".

От 15 май до 15 юли в Националната галерия в София ще бъдат изложени 58 произведения на изкуството, свързани с видни личности от римския Барок, от Бернини до Кавалер д'Арпино и Матия Прети.

Изложбата, която се организира под патронажа на Столична община, ще ни отведе на пътешествие в Италия през XVII век, за да опознаем наситения и завладяващ начин на изразяване, характерен за този период. 

За първи път в България ще бъде представена толкова разнообразна колекция от жанрове и теми, предпочитани от поръчителите на изкуство по онова време: от портрет и автопортрет, пейзажи и алегории с изискан класически вкус, до това, което определяме като "Триумфален Барок", с неговите религиозни изображения между съзерцателния интимизъм и силата на Христовата драма, без да пренебрегваме гравюрите и гледките от град Арича.

Благодарение на изложените произведения ще можем да се запознаем и с гения на Джан Лоренцо Бернини, смятан за най-великия представител на изкуството за неговото време. Изключително талантлив художник, скулптор, сценограф, комедиограф и архитект, той е изследвал много нови области в търсене на своя собствен начин на изразяване, който по-късно се превръща в универсален език на Барока.

Изложбата ще представи една по-малко известна на широката публика страна на Бернини, акцентирайки върху образа му на художник и проектант. До неговите творби ще застанат шедьоври на много от художниците, събрали се в Рим именно благодарение на творческия магнетизъм на Бернини, катализатор за различните енергии и гениални идеи. Благодарение на колекцията, съхранявана в двореца Киджи в Арича, ще можем да се възхищаваме на произведенията на Момпер, Бачичо, Кавалер д'Арпино, Джачинто Джиминяни, Боргоньоне и много други.

По повод семестъра на българското европредседателство, изложбата ще ни накара да помислим върху значението на комуникацията - център на бароковото изкуство, което, благодарение на изцяло нови конотации за времето си, прави революция в естетиката и разпространението на изкуството. Изложената колекция предлага на посетителите възможността да оценят този стил в неговата очарователна сложност и неоспорима оригиналност.

Поредица от събития и срещи с експерти ще послужи за съпоставка между обществото през XVII век и обществото днес, разкривайки един изключително модерен и проницателен език на общуване.

На вернисажа ще присъства Н.Пр. посланикът на Италия в България Стефано Балди, заедно с директора на Италианския културен институт г-жа Луиджина Педди, които официално ще открият изложбата, заедно с домакина на събитието - директора на НХГ, г-жа Слава Иванова и куратора проф. Франческо Петручи.

Виж още:
януари
22

Премиера на "Поезия" от Пиер дьо Ронсар в Casa Libri

Casa Libri
Скъпи приятели и ценители на пълнозвучния ронсаров стих! Както подобава за начало на година, в...
май
11

Jose Carreras - Arena Armeec Hall, Sofia

Арена Армеец
Великият испански тенор Хосе Карерас ще изнесе грандиозен концерт на 11 май (събота) в зала Арена...
февруари
08

Нина Николина с концерт в Sofia Live Club

Sofia Live Club, НДК
Февруарската вечер ще бъде изпълнена с български народни песни от различни области на България,...
януари
24

Руски приказки

Зала "България", ул. "Аксаков" 1, София
Една от най-чувствените родни цигуларки излиза на сцената на зала "България" на 24 януари под...
януари
16

Никой не е пълно 6

Studio 5
Четири истории за любовта, разочарованията, трепетите на сърцето и кипването на барута. Истории,...
февруари
22

"Невидими стени" - концерт на Б.Т.Р.

Sofia Live Club
Един рок концерт на легендарните Б.Т.Р.!
февруари
25

Оперната дива Анджела Георгиу и Софийската филхармония

НДК, зала 1
Анжела Георгиу, най-бляскавата и талантлива оперна певица на нашето време, ще изнесе...
януари
26

D2 с премиера на ново видео и концерт

Sofia Live Club, НДК
Музикантите от D2 ще зарадват своите почитатели с нов сингъл и видео озаглавени "Марс".
януари
29

Акустично в 20:00 с Остава

Бар "Петък", ул. "Ген. "Гурко" 21, София
В студените януарски дни само музиката и любовта могат да сгреят душите...
Предстоящи събития

Мисъл на деня