Събития

Бернини и римският Барок

май
От
15
юли
До
15
МЯСТО
Дворецът на пл. "Княз Александър І"
ЧАС
10:00 - 18:00

Италианският културен институт в София има удоволствието да представи изложбата "Бернини и римският Барок: модерният начин на изразяване. Творби от двореца Киджи в Арича".

От 15 май до 15 юли в Националната галерия в София ще бъдат изложени 58 произведения на изкуството, свързани с видни личности от римския Барок, от Бернини до Кавалер д'Арпино и Матия Прети.

Изложбата, която се организира под патронажа на Столична община, ще ни отведе на пътешествие в Италия през XVII век, за да опознаем наситения и завладяващ начин на изразяване, характерен за този период. 

За първи път в България ще бъде представена толкова разнообразна колекция от жанрове и теми, предпочитани от поръчителите на изкуство по онова време: от портрет и автопортрет, пейзажи и алегории с изискан класически вкус, до това, което определяме като "Триумфален Барок", с неговите религиозни изображения между съзерцателния интимизъм и силата на Христовата драма, без да пренебрегваме гравюрите и гледките от град Арича.

Благодарение на изложените произведения ще можем да се запознаем и с гения на Джан Лоренцо Бернини, смятан за най-великия представител на изкуството за неговото време. Изключително талантлив художник, скулптор, сценограф, комедиограф и архитект, той е изследвал много нови области в търсене на своя собствен начин на изразяване, който по-късно се превръща в универсален език на Барока.

Изложбата ще представи една по-малко известна на широката публика страна на Бернини, акцентирайки върху образа му на художник и проектант. До неговите творби ще застанат шедьоври на много от художниците, събрали се в Рим именно благодарение на творческия магнетизъм на Бернини, катализатор за различните енергии и гениални идеи. Благодарение на колекцията, съхранявана в двореца Киджи в Арича, ще можем да се възхищаваме на произведенията на Момпер, Бачичо, Кавалер д'Арпино, Джачинто Джиминяни, Боргоньоне и много други.

По повод семестъра на българското европредседателство, изложбата ще ни накара да помислим върху значението на комуникацията - център на бароковото изкуство, което, благодарение на изцяло нови конотации за времето си, прави революция в естетиката и разпространението на изкуството. Изложената колекция предлага на посетителите възможността да оценят този стил в неговата очарователна сложност и неоспорима оригиналност.

Поредица от събития и срещи с експерти ще послужи за съпоставка между обществото през XVII век и обществото днес, разкривайки един изключително модерен и проницателен език на общуване.

На вернисажа ще присъства Н.Пр. посланикът на Италия в България Стефано Балди, заедно с директора на Италианския културен институт г-жа Луиджина Педди, които официално ще открият изложбата, заедно с домакина на събитието - директора на НХГ, г-жа Слава Иванова и куратора проф. Франческо Петручи.

Виж още:
май
04

Лени Кравиц с концерт в София

Арена Армеец, София
Определян като един от най-успешните музиканти на нашето време, Лени Кравиц (Lenny Kravitz) има...
декември
01

Александрина Пендачанска и Людмил Ангелов

Зала "България", ул. "Аксаков" 1, София
Камерен концерт на Александрина Пендачанска, сопран (България) и Людмил Ангелов, пиано...
декември
21

Коледа в Капана 2018

Капана, Пловдив
Най-дългата нощ през годината води със себе си и най-светлия празник: Коледа! А тази Коледа,...
февруари
28

Концерт на Любо Киров в Зала 1, НДК

НДК, зала 1
"Както преди" е заглавието на новия албум на Любо Киров, който ще бъде представен на сцената на...
октомври
20

New album promo - "My" by Mind Trips

Sofia Live Club, НДК
На 20 октомври 2018 г. почитателите на Chill Out и New Jazz звученето ще могат да чуят "My" -...
октомври
27

Йоханес Брамс - Немски реквием

Зала "България", София
Йоханес Брамс - Немски реквием
ноември
23

10 years Alarma // 10 years EYOT + special guest: Majamisty TriO

Първо студио на БНР
Освен безспорен феномен в европейския джаз от последното десетилетие, освен група забелязана от...
декември
20

Камелия Тодорова, Рут Колева, Милица Гладнишка - Ladies of Jazz

Зала "България", ул. "Аксаков" 1, София
Камелия Тодорова, Милица Гладнишка и Рут Колева ще излязат на една сцена за второто издание на...
декември
20

Ангел Заберски представя Symphony – JAZZ

НДК, зала 1
Симфоничен джаз и фолклорни пиеси от световната и родна сцена – това ще включва...
Предстоящи събития

Мисъл на деня