Събития

Фондация „Нашите недоносени деца“ осигурява безплатен достъп до ценни видео ресурси

декември
От
01
януари
До
30
МЯСТО
България
НАЧАЛЕН ЧАС
00:00

Фондация "Нашите недоносени деца" осигурява безплатен достъп до ценни видео ресурси с водещи специалисти от конференцията "Родени твърде рано" за всички родители и желаещи да се информират.

Видеата са достъпни безплатно на специално създадената страница на Фондацията live.premature-bg.com, след регистрация.

На първата по рода си онлайн конференция, Фондация "Нашите недоносени деца" събра водещи специалисти в различни области, които дадоха ценни съвети и насоки по въпроси около пренаталната грижа през бременността и превенцията на преждевременното раждане, грижи в неонатологията, проследяване и последващи здравословни предизвикателства, както и цялостно развитие на децата, родени по-рано.

Конференцията се проведе в 5 тематични панела, като участие взеха водещи неонатолози, акушер-гинеколози, рехабилитатори, офталмолози, стоматолози, психотерапевти, психолози, консултанти по кърмене, логопеди, ерготерапевти и други.

Началото бе поставено с акцент върху грижата преди и по време на бременността. Бяха засегнати важни теми като правилно проследяване на бременността, специализирани прегледи, хигиена на бременността, орално здраве и общуване с детето още от утробата.

Водещи специалисти в областта на неонатологията като проф. д-р Боряна Слънчева, доц. д-р Ралица Георгиева, споделиха ценна информация за болничната среда и грижата за недоносените бебета.

Бе засегната и темата за психологическите изпитания пред родителите и необходимостта от оказване на психологическа подкрепа, както за семействата, така и за медицинските специалисти.

"Когато бебето се роди недоносено, това отключва цяла палитра от чувства в родителите. Тези чувства често включват вина, безнадеждност и страх. В болката си много родители се чувстват сами… Това увеличава нуждата от пространство, където родителите могат да споделят автентичните си преживявания с други родители, преминаващи или преминали по същия път.", обясни Ния Коновска, психолог и фамилен психотерапевт, за психологическите трудности, които изпитват родителите на недоносени деца.

Бяха обхванати и дългосрочните здравословни предизвикателства пред децата, родени твърде рано. Д-р Бояна Петкова разказа повече за проекта на Фондация "Нашите недоносени деца" за създаване на Национална програма за проследяване на преждевременно родените деца до 7-годишна възраст и препоръки, относно необходимата законодателна промяна.

"Проследяването на недоносеното бебе е един проект, по който работим съвместно с фондация "Нашите недоносени деца" от поне 3 години. За съжаление единственото, с което в момента разполагаме като национална програма за проследяване на недоносените деца е един проект, който стои в Министерството на здравеопазването и очаква да му дойде времето.Смисълът на една национална програма е именно всички деца и семейства да получават еднакво и достатъчно добро ниво на грижата, а държавата да поеме функциите си, защото в много ситуации родителите се оказват принудени да инвестират голям финансов ресурс в проследяването на децата си, който не е по силите на всички. Ние смятаме, че грижата за недоносените деца, както и за други уязвими пациентски групи, трябва да е прерогатив на държавата."

Медицинските и развитийни специалисти споделиха ценни съвети за цялостното развитие на недоносените деца, включително храненето и кърменето през първата година, двигателното развитие, идеята за комплексната грижа и ранното диагностициране на "невидими" нарушения.

"Храненето през първата година определя развитието на мозъка и съответно интелекта на детето. Недоносените деца са със завишени хранителни потребности, защото имат много висок темп на растеж и често съпътстващи хронични заболявания, затова и храната, която приемат е от изключително значение… Не можем да кажем, че кърмата е най-доброто за бебето - нещо повече - тя е биологична норма. Няма нищо друго, с което да можем да я заменим и да я доближим по състав… Тя е идеалната храна за правилното развитие на тялото, мозъка и имунната система на бебето.", обясни д-р Диана Аргирова, неонатолог, по темата за кърменето и храненето в първата година на бебетата.

Темите на конференцията покриха основни въпроси, които биха били много полезни не само за родителите на недоносени бебета, но и за всички родители, които биха искали да получат информация от медицински специалисти, свързана с нужното проследяване и прегледи в рамките на бременността.

Лекциите биха дали ценен поглед върху засегнатите теми и на студенти по медицина, както и специалисти, работещи в сферата на ранното детско развитие.

Снимка: Pixabay.com

Виж още:
октомври
01

Кампания "Модерно е да се чете"

България
Тази есен "Модерно е да се чете" се завръща с нова кампания, с която ще зарадва...
юли
11

Wardruna с концерт в България през 2021 г.

Пловдив
Норвежката фолк/ембиънт банда Wardruna, чийто фронтмен Einar Selvik е композитор за саундтрака на...
януари
15

Кино фестивала Sofia MENAR

България
Всички абонаменти за фестивала остават активни до 7 февруари. Зрителите имат възможността да...
януари
21

Международна графична изложба - 14-то издание

Варна
За 14-та поредна година Арт Галерия Le Papillon, по традиция през януари, среща почитателите на...
юли
16

Vola open air с ново издание през 2021 година

България
Известни са вече датите за осмото издание на музикалния фестивал Vola open air 2021, който...
ноември
19

"Извисяване" - сборна изложба живопис и пластика

Варна
"Извисяване" е сборна изложба живопис и пластика, която може да разгледате в...
април
16

Веско Ешкенази: 50 - Юбилеен концерт

Зала 1 на НДК, София
На 4 юни 2020 година, виртуозът Веско Ешкенази ще застане на сцената на Зала 1 на НДК в гр....
февруари
19

Програмата за младежки иновации на WWF стартира в България

София и Русе
Panda Labs е глобална иновационна програма и платформа за решаване на неотложни проблеми в света...
януари
28

Melba #13 – специално издание с Нолан Джайлс от MONOCLE

България
MЕЛБА на живо за 2021 е специалното издание с участието на популярния редактор и критик по темите...
Cъбития

Мисъл на деня