Събития

Искра Благоева: "Черни картини от радостни събития"

ноември
От
21
декември
До
14
МЯСТО
Галерия Contemporary Space, Варна
НАЧАЛЕН ЧАС
19:00

"Черни картини от радостни събития" е цикъл от пет живописни произведения, създадени през последните няколко години и със самото си заглавие намеква за противоречиви смисли и противоречиви чувства.

Искра Благоева започва да работи върху поредицата още през 2015 г., но сега картините могат да се видят за пръв път в общо пространство, заедно с току що завършените "Лилит и Ева разиграват Адам на комар" и "Да покриеш гениталиите си с листа не е достатъчно" (Covering Your Genitals With Leaves Is Not Enough).

Няма тренд в съвременната живопис, към който почеркът на Искра Благоева да може да бъде отнесен. Още по времето на следването й в Университета за приложни изкуства във Виена тя установява похват на рисуване, който не прилича на нищо, което е модерно, добре прието или се продава лесно.

Методът й на живописване може да се определи по-скоро като "графичен" и да се свърже с изкуството на Изтока. Не спазва техническите правила за изграждане на композиция, полагане на боите или позиционирането на платното върху статива. Рисува женски лица така както се полага грим.

Използва осветлението при експониране на изложба, като че ли осветява будоар. Когато в работата с обекти й се налага да изреже нещо, ползва скалпел.

Независимо дали прави живопис или други видове изкуства, Искра Благоева работи с широк набор от символи, свързващи различни етапи на световната култура. Тези символи идват от сексуално разкрепостената, но и допускаща крайна жестокост антична митология или от средновековната религиозност, отговорна за загубата на много от женските права.

Ползва и символи на съвременността – идващи от модата, отегчението, отчуждението, от бързия начин на живот и недостига на духовност.

Събирайки на едно място всички тези препратки, Искра Благоева от дълго време развива и поддържа темата за правата на жените, която остава актуална, независимо от прогреса на света и независимо от трите или четири вълни в развитието на феминизма. Но Искра Благоева се отличава от мнозинството художнички активистки, които дума по дума превеждат феминисткото учение в образ.

Тя надгражда смисъл и дава принос като че ли прави дисертация. Правата на жените в работата й са преувеличени – нейните персонажи не просто имат права, но имат повече отколкото се полага извън света на изкуството, който обитават. Те могат да се сърдят, да изпадат в истерия и да отмъщават. Могат да бъдат "кучки" и няма закон, който да им вмени вина за това.

Вместо биографични данни:
В работите на Искра Благоева има скрити препратки към живота на художничката – хазартът, японската култура, годежните пръстени и др. Когато става дума за творчеството й би трябвало изразът "вторият пол" да се отнася до пола на мъжете – нейната територия, нейните правила.

От вътрешната страна на долната й устна има татуирана думата "сука". Във фитнеса тя е най-вероятно единственият художник и сред двата пола, който прави специални упражнения за фината механика на дясната китка, за да поддържа ръката си уверена.

В работите си не използва изображения на среден пръст, защото е ужасно клише и е мачистки жест. Среден пръст може да се покаже във Фейсбук, но никога върху картини. Заменя го с жеста на хванатия между показалеца и средния пръст палец и го установява като "новото черно".

21 ноември – 14 декември 2019

 

Виж още:
ноември
25

Изложба "Без звук" на Камен Старчев в КО-ОП

КО-ОП, София
"Без звук" е най-новата изложба на Камен Старчев, представена в КО-ОП от 25 ноември до...
ноември
08

"Мъжът, който си играеше с огъня" тръгва по екраните

Кината в цялата страна
Филмът "Мъжът, който си играеше с огъня", посветен на култовия автор на поредицата "Милениум"...
ноември
07

Изложба на Лика Янко

Квадрат 500, София
Уникалното присъствието на Лика Янко (1928 – 2001) на българската художествена сцена е...
декември
04

Изложба на Медеа Янкова "Правила за играта"

DOZA Gallery
Тази е първата от редица изложби в DOZA Gallery, които говорят за отношението към изкуството и...
декември
11

Премиера и изложба на "Балканалия. Да растеш по време на преход"

НДК, София
Графичният роман "Балканалия. Да растеш по време на преход" от Самира Кентричс премиера и изложба...
май
25

Скарлет Йохансон се завръща като Черната вдовица

България
В Черната вдовица Скарлет Йохансон се завръща като емблематичната едноименна героиня, за да...
декември
07

Коледно издание на Mish Mash Fest

София
Над 60 от най-добрите български творци, дизайнери и концептуални артисти ще представят новите си...
декември
28

Стейси Кент с концерт в Пловдив

Дом на културата "Борис Христов"
След големия успех на концерта на американската певица Лиз Райт тази година, който се проведе в...
март
22

Приказка за обой • Фортисимо Фамилия

Камерна зала "България"
На 22.03.2020 от 11:00 и от 12:30 в Камерна зала "България", главна роля ще вземе инструментът обой.
Cъбития

Мисъл на деня